HÖsten 2019 på Kvinnohistoriskt museum

Hej och välkomna tillbaka till en ny termin! På Kvinnohistoriskt museum visar vi just nu två utställningar Arbete hemma och Kod. Under hösten kommer vi även att öppna två nya utställningar: Schyssta killar och 100% kamp - Sveriges historia. Ni kan läsa mer om utställningarna i korthet här i slutet på brevet.

Som en grund kan ni pedagoger alltid boka in er klass för en introduktionsvisning till museet där vi visar våra pågående utställningar. Du bokar in din klass på vår webb under SKOLA / BESÖK & LEKTIONER: http://kvinnohistoriskt.se/4.1f81e37016262b6a749b6cf.html Öppnas i nytt fönster.

Just nu planerar vi för en skollektion kopplad till utställningen Schyssta killar med möjlighet att prata om hur det är att vara kille, tjej eller trans. Påverkar normer vad vi har för möjligheter? Vi kommer att skicka ut en inbjudan till den lektionen i september.

Varmt välkomna till oss i höst!

// Kvinnohistoriskt museum

 

Arbete hemma (- 22 september 2019)
I utställningen Arbete hemma har konstnären Petra Hultman undersökt husmodersidealens framväxt under 1950-talet. Med Arbete hemma vill Kvinnohistoriskt museum ge en möjlighet att fundera över olika maktordningar som kön, klass och etnicitet i relation till hemarbete.

Kod (- 13 oktober 2019)
I utställningen Kod använder konstnären Kristina Müntzing bilder ur textilindustrins historia som hon strimlar sönder och väver samman till nya mönster. Här får besökaren bekanta sig med Mee-Mawing, ett hemligt språk som utvecklades av kvinnor som arbetade i Lancashires bomullsindustrier i början på 1900-talet.

Schyssta killar (5 oktober – 1 december 2019)
Utställningen Schyssta Killar – Vad är en schysst kille egentligen? är konstnären Linea Mateis examensarbete från Konstfack. Utställningen är resultatet av ett omfattande researcharbete med undersökningar, studier och statistik från Brottsförebyggande rådet, Statistiska centralbyrån, Skolverket, Försäkringskassan och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Till sin hjälp har Linea Matei haft en enkät med frågan; Vad förlorar du på att vara man/uppfostras till man? Svaren, tillsammans med statistik och referenser till olika studier, upplevs i utställningen med textil och ljud.

100% kamp – Sveriges historia (10 nov - 3 maj 2020)
Kamper för rättigheter är en viktig del av Sveriges historia som visar att samhället går att förändra. 100% kamp – Sveriges historia handlar om de många rättighetskampernas Sverige. Utställningen berättar om människor som har tagit strid för sina och andras villkor. Människor som kämpat för rätten att leva, bo och älska på lika villkor oavsett funktionsförmågor, sexuell läggning, tro, kön, klass eller ursprung.

100% kamp – Sveriges historia är en vandringsutställning producerad av projektet Heterogena kulturarv med tillägg av Historiska museet. Utställningen är ett samarbete mellan Regionmuseet Kristianstad, Västmanlands läns museum, Sundsvalls museum, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och Historiska museet.