Henric Bagerius är docent i Historia vid Örebro Universitet och har skrivit boken Korsettkriget som utställningen baseras på.
Kvinnohistoriskt museum
Vill du skriva på vår blogg? Eller har du önskemål om vad du vill läsa om på bloggen? Kontakta oss gärna på mailadress: kvinnohistoriskt@umea.se
Utöver de inlånade objekten som jag på förhand visste skulle vara med i utställningen så har jag, med utgångspunkt i manuset, formgett och tillverkat ett antal abstrakta skulpturer/objekt med syfte att försöka materialisera innehållet i texten till en form, en rumslighet, en känsla.
Under denna process att ta fram dessa abstrakta objekt/redskap/skulpturer utgick jag från tankar kring om att forma en kropp. Om att hålla någonting på plats. Om att begränsa en kropp och styra (koreografera) ett rörelsemönster. Om att täcka/gömma och om att transformera något mjukt hårt och något hårt mjukt (att skapa illusioner). Dessa formuleringar kom fram genom samtal med KHM och genom läsningen av textmanuset till utställningen. Utöver att anteckna dessa meningar ovan skrev jag ner ord och föremål som jag hittade i texten som kunde hinta om en form eller rumslighet. Jag skrev ner ord som turnyr, krinolin, metallfjädrar, åtsnörd, form, axlar, midja, 7 kg tyg och drottning Mauds midjemått på 46 cm. Parallellt med skrivandet började jag arbeta med att konstruera små skissmodeller i tyg där jag bland annat testade att vecka bomullstyg med utgångspunkten i de meningar jag skrivit ner: att prova omforma något mjukt och formlöst, till en veckad kontrollerad form.
Sara Zetterlund
Arkitekt/konstnär Formgivare av utställningen Korsettkriget .
Vi läste mer och hittade till en blogg skriven av Henric Bagerius, docent i historia vid Örebro universitet. Vilket spännande projekt, var vår första tanke. Att skapa en blogg, ge sig ut och träffa olika personer och filma sin jakt på källor och kunskap för att kunna skriva en bok om korsetter. Vi såg en forskare som var villig att tänka nytt och som ville nå ut till fler. Vi ringde upp Henric och han var positiv och nyfiken på oss redan vid det första samtalet, då vi presenterade vår idé om att samarbeta och rumsligt gestalta hans forskning i en museiutställning.
I utställningen hos oss har vi valt att fokusera på hur korsetten fungerat som en katalysator i samhällsdebatten och tittat närmare på hur det lilla plagget kunde skapa så motstridiga känslor vid det förra sekelskiftet. Det var samtidigt som kvinnorörelsen växte sig starkare och kampen för kvinnors förändrade och förbättrade levnadsvillkor på många olika områden tog fart. Olika idéer om kön ställdes mot varandra och debatten både utmanade och förstärkte dåtidens värderingar kring vad som var kvinnligt och vad som var manligt.
I filmen får vi höra Henric berätta mer om hur vårt samarbete gått till och hur det varit, vilka vägar det tagit och den historieberättelse som vi valt att lyfta fram i den här utställningen. I vårt samarbete har vi sett nya samband och paralleller och ibland har vi utmanat Henric att se på sina resultat på ett litet annat sätt än vad han är van vid som forskare. Vi som museum har också lärt oss mycket på det här samarbetet och vi är glada för att Henric vill fortsätta följa utställningen och vara med i mötet med besökarna framöver.
Kampen om kvinnlighetens former och gränser är inget som tagit slut, utan i utställningen öppnar vi upp för besökaren att själv fundera kring kampen runt kvinnokroppen och vad den kan betyda för människor idag och vilka kroppsideal som finns nu. Henric avslutar med orden
Här ska historikern, museet och besökarna kunna mötas för att kunna utbyta tankar om formade kvinnokroppar i dåtid, nutid och framtid. I det mötet har alla något att bidra med och också något att lära.
Tina Sandström
Tina Sandström arbetar som projektledare på Kvinnohistoriskt museum och har varit med och skapat utställningen Korsettkriget.