• Fångar i biologin? - lyssna i efterhand

  Forskning, Kvinnohistoria, Jämställdhet, Program, Podd
  Kvinnor inom mentalvårdshistoria - vilken publiksuccé! Ibland känner vi att vi har en så rackarns bra programidé, men kan vara osäkra på om publiken kommer tycka samma. Den här gången hade vi inte behövt vara oroliga. Förra veckan genomförde vi vår programidé där forskning fick möta teater och vi fick fullt hus. Många efterfrågade att kunna lyssna på forskaren Eva Magnussons föreläsning i efterhand, så här är den!

  I ljudfilen kan du lyssna till Eva Magnusson, professor emerita i psykologi med genusvetenskaplig inriktning. Eva gav oss en historisk översikt till psykiatrisk vård med fokus på kvinnor från 1800-talet fram till 1900-talets början. Vilka diagnoser fick kvinnor och varför? Vad fanns det för behandling och hur bemöttes kvinnorna av vården och samhället? Det var många skratt i publiken när Eva pratade om livmoderssystemet som ett telegrafverk och andra teorier som fanns om kroppen under den här tiden. Att hjärnan och livmodern inte kunde växa samtidigt eller att kroppen var ett fodral till livmodern.

  Läs mer...

  Om skribenten

  Kvinnohistoriskt museum

  Vill du skriva på vår blogg? Eller har du önskemål om vad du vill läsa om på bloggen? Kontakta oss gärna på mailadress: kvinnohistoriskt@umea.se

 • Vernissagefilm från 100% kamp

  Lördag 9 november 2019 öppnade vi vandringsutställningen 100% kamp. Du som inte kunde va där, här finns en kort video från invigningssamtalet! Foto på tre stående vernissagedeltagae och en teckentolk på en scen med sittande publik i förgrunden.

  Under vernissagen bjöds publiken på dans från Balettakademiens FUNKIS-grupp och ett kortare samtal med utställningens projektledare Anna Furumark och forskningsledare Mikael Eivergård. I videon här i inlägget kan du ta del av tankar om urval och hur utställningen blev till.

  Vernissagen var fullsatt och publiken fick fika från Vaniljdrömmen, en daglig verskamhet i Umeå som drivs som ett café. Tack för att ni kom!

  Läs mer...

  Om skribenten

  Kvinnohistoriskt museum

  Vill du skriva på vår blogg? Eller har du önskemål om vad du vill läsa om på bloggen? Kontakta oss gärna på mailadress: kvinnohistoriskt@umea.se

 • Maskulinitet & idrott - Allt vi inte pratar om

  Jämställdhet, Normer, Program
  Nu har ni möjlighet att ta del av samtalet Maskulinitet & Idrott, lett av Ida Östensson. I panelen satt Egal Saleman, lagkapten i Umeå BSKT, Tor Troéng, MMA-profil, Erik Nyström, boxningstränare och föreläsare och Ola Svensson, idrottskonsulent och sakkunnig i inkludering på SISU Idrottsutbildarna Västerbotten. Foto på Ida Östensson, Ola Svensson, Egal Saleman, Erik Nyström och Tor Troéng

  I anslutning till vår pågående utställning Schyssta killar - Vad är en schysst kille egentligen? bjöd vi in Ida Östensson från Make Equal och en panel med män som har erfarenheter från olika idrotter.

  I PANELEN:
  Egal Saleman, lagkapten i Umeå BSKT
  Tor Troéng, MMA-profil
  Erik Nyström, boxningstränare och föreläsare
  Ola Svensson, idrottskonsulent och sakkunnig i inkludering på SISU Idrottsutbildarna Västerbotten.

  Det blev ett väldigt modigt, sårbart och personligt samtal om jargong, psykisk ohälsa, förebilder, jämlikhet, kroppsideal och motivationen att fortsätta med sin idrott. Men också ett samtal om vägen framåt, hur vi skapar en idrott som inte tvingar människor att rymmas inom en tajt ram, utan hur vi kan luckra på ramarna så fler kan vara med och trivas.

  I bildspelet som visades under Ida Östenssons inledning finns lite statistik på varför samtal om manlighet är viktigt:
  - 70% av de som tar sitt liv är män
  - var femte man saknar en nära vän
  - 80% av alla som dör i trafikolyckor är män
  - Män har högre och mer frekvent alkoholkonsumtion
  - 9/10 som dör på arbetet är män
  - 67% av alla hemlösa är män
  - Män har ofta svårt att uttrycka känslor och det lider oftare av obehandlad psykisk ohälsa.

  Det var ett samtal med fullt hus, vilket kändes kul och viktigt! Att så många tog sig tid att komma och lyssna, vi hade 100 personer i salen och ännu flera som satt i anslutande rum och lyssnade till ljudet!

  Nu kan ni ta del av hela filmen från programmet nedan.
  Sprid gärna till era nätverk så fler kan ta del av samtalet!

  Läs mer...

  Om skribenten

  Kvinnohistoriskt museum

  Vill du skriva på vår blogg? Eller har du önskemål om vad du vill läsa om på bloggen? Kontakta oss gärna på mailadress: kvinnohistoriskt@umea.se

 • Vi uppdaterar logotyp och visuell identitet

   Snart är det fem år sedan vi, Sveriges första kvinnohistoriska museum, öppnade för besökare. Tillsammans med er besökare och samarbetspartners har vi under åren förändrats och fått ny kunskap. Det har inte alltid varit en rak väg utan en resa där vi ödmjukt har navigerat i ett komplext kvinnohistoriskt kunskapsfält, där vi fått nya erfarenheter som tagit oss dit vi är nu.

  Ett museum med fokus på kön och makt varken presenterar eller representerar det uppenbara. Vi byter perspektiv och väljer att berätta från andra håll, det gör vi genom att placera kvinnor i centrum för våra berättelser. Kvinna i betydelsen den som definierar sig som kvinna. Det utesluter inte ett arbete med mansnormer, transfrågor och icke-binära perspektiv.

  Visuellt vill vi nu förändras, det vi gör och hur det presenteras ska hänga ihop. Därför påbörjade vi under våren 2019 ett större utvecklingsarbete, som kommer fortsätta en tid framöver.

  Vad har vi gjort?
  Vi har påbörjat arbetet med att bygga om vår reception som får nya färger och inredning. Utöver det har vi uppdaterat vår visuella profil med nya färger för kommunikation och en ny symbol till vår logotyp.

  Läs mer...

  Om skribenten

  Kvinnohistoriskt museum

  Vill du skriva på vår blogg? Eller har du önskemål om vad du vill läsa om på bloggen? Kontakta oss gärna på mailadress: kvinnohistoriskt@umea.se

Öppettider

Måndag 11-17

Tisdag 11-17

Onsdag 11-17
Torsdag
11-17
F
redag 11-17
Lördag 11-16
Söndag
stängt


Öppettider helgdagar

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå


Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterKvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun