Besök
Schyssta killar

Välkommen att besöka utställningen Schyssta killar med din klass. Utställningen Schyssta killar problematiserar normer kring kön – framförallt vad killar upplever att de förlorar genom att följa mansnormer.

Under hösten 2019 träffade ungefär 500 elever på Umeås gymnasieskolor museets pedagoger och undersökte och diskuterade utställningen tillsammans. Då utställningen Schyssta killar står till 15 februari 2020, erbjuder vi dig som pedagog att fortsätta besöka utställningen med din klass och använda det material som museets pedagoger tog fram. Det går att boka en kortare introduktion med museets värdar (begränsat antal per vecka) och även låna det pedagogiska rummet om du vill diskutera utställningen med eleverna på plats.


OM UTSTÄLLNINGEN

I diskussioner om ojämställdhet och ojämlikhet framställs det ofta som att det finns vinnare och förlorare. Jämställdhet anses ofta vara en "kvinnofråga" - de flesta artiklar om jämställdhet har kvinnor i fokus. Men om vi vänder på fokus så ser vi att normer även har konsekvenser för pojkar och män.


För att förändra något behöver människor känna att de själva berörs och uppleva känslor kring sin roll i en grupp. I utställningen vill konstnären Linea Matei visa på vad män upplever att de förlorar genom att följa mansnormer. 229 män svarade på frågan ”Vad förlorar du på att vara man/uppfostras till man?” och utifrån svaren så skapade Matei utställningen Schyssta killar - ett konstverk med skulptur, text och ljud.


Varför ska ett kvinnohistoriskt museum visa samtidskonst om hur män på 2000-talet upplever begränsningar i kön? Varför ska det vara en satsning för skolor?

I uppdraget från Umeå kommun finns, förutom den kvinnohistoriska prägeln, också ett tydligt uppdrag om att arbeta normkritiskt och att inbjuda medborgarna till dialog om historia, nutid och framtid.


UPPLÄGG

Efter en kort introduktion rekommenderar vi eleverna att gå fritt i utställningen, undersöka svaren och hitta något de blir berörda av. Låt eleverna dela och diskutera i smågrupper, samt redovisa för de andra och du som lärare fångar upp svaren i helgrupp.

Beroende på grupp och vilka reaktioner som kommer upp finns många möjligheter att jobba vidare med frågeställningar kring normer och kön. Mycket ofta kommer reflektioner kring normer om att män inte ska visa så mycket känslor eller att de inte lär sig prata om känslor. Med kopplingar till psykiska problem som depression och i förlängningen en högre risk att begå våldsbrott, eller att ha sämre kontakt med sina barn eller andra nära relationer. Utställningen har landat väl hos många elever oavsett kön och genererat många spännande diskussioner. Därför vill vi gärna att fler klasser fortsätter besöka utställningen.


ElevuppgiftPDF (pdf)


NÄR?

Visning + egen lektion kan bokas från 13 januari 2020 under ordinarie öppettider 11-17
Ålder: årskurs 9 och gymnasium.
Tid: introduktion 10 minuter + egen tid att arbeta med materialet
Det finns möjlighet att boka vårt pedagogiska rum och vi kan erbjuda skrivplattor, pennor och utskrivna papper med elevuppgiften om så önskas.


prata med oss


Ta del av och prata om nyheter, programverksamhet, samtal och visningar på FacebookInstagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterIoch och Twitterlänk till annan webbplats

Öppettider

Måndag 11-18

Tisdag 11-18

Onsdag 11-18
Torsdag
11-19.30
F
redag 11-18
Lördag 11-16
Söndag
stängt


Öppettider helgdagar

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå


Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterKvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun