Till innehållet

En videointroduktion till korsettkriget

22 juni 2021 Forskning, Jämställdhet, Kvinnohistoria, Program

Hur blir en utställning till? Plötsligt dök den upp i flödet på internet, en liten forskarutställning om korsetter, kunde det vara något?

Vi läste mer och hittade till en blogg skriven av Henric Bagerius, docent i historia vid Örebro universitet. Vilket spännande projekt, var vår första tanke. Att skapa en blogg, ge sig ut och träffa olika personer och filma sin jakt på källor och kunskap för att kunna skriva en bok om korsetter. Vi såg en forskare som var villig att tänka nytt och som ville nå ut till fler. Vi ringde upp Henric och han var positiv och nyfiken på oss redan vid det första samtalet, då vi presenterade vår idé om att samarbeta och rumsligt gestalta hans forskning i en museiutställning.

I utställningen hos oss har vi valt att fokusera på hur korsetten fungerat som en katalysator i samhällsdebatten och tittat närmare på hur det lilla plagget kunde skapa så motstridiga känslor vid det förra sekelskiftet. Det var samtidigt som kvinnorörelsen växte sig starkare och kampen för kvinnors förändrade och förbättrade levnadsvillkor på många olika områden tog fart. Olika idéer om kön ställdes mot varandra och debatten både utmanade och förstärkte dåtidens värderingar kring vad som var kvinnligt och vad som var manligt.

I filmen får vi höra Henric berätta mer om hur vårt samarbete gått till och hur det varit, vilka vägar det tagit och den historieberättelse som vi valt att lyfta fram i den här utställningen. I vårt samarbete har vi sett nya samband och paralleller och ibland har vi utmanat Henric att se på sina resultat på ett litet annat sätt än vad han är van vid som forskare. Vi som museum har också lärt oss mycket på det här samarbetet och vi är glada för att Henric vill fortsätta följa utställningen och vara med i mötet med besökarna framöver.

Kampen om kvinnlighetens former och gränser är inget som tagit slut, utan i utställningen öppnar vi upp för besökaren att själv fundera kring kampen runt kvinnokroppen och vad den kan betyda för människor idag och vilka kroppsideal som finns nu. Henric avslutar med orden

Här ska historikern, museet och besökarna kunna mötas för att kunna utbyta tankar om formade kvinnokroppar i dåtid, nutid och framtid. I det mötet har alla något att bidra med och också något att lära.


P.S. Vill du kika i Henrics blogg som publicerades under skrivandet av boken Korsettkriget kan du göra det här: Henrics blogg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om skribenten

Tina Sandström

Tina Sandström arbetar som projektledare på Kvinnohistoriskt museum och har varit med och skapat utställningen Korsettkriget.

Öppettider

Måndag 11-17

Tisdag 11-17

Onsdag 11-17

Torsdag 11-17

Fredag 11-17

Lördag 11-16

Söndag stängt

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå

 Kvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun


Umeå kommuns logo