Mariama Jobe, Segal Mohamed, Faiza Farah och Aicha Mohamud

28 nov: Poesikväll om ordets makt & poesins kraft

Vems ord väger tungt? Vilka ord har värde? Välkommen att lyssna till uppläsningar och ett samtal om skrivandets betydelse för identitet, representation och plats när poeterna Mariama Jobe, Segal Mohamed, Faiza Farah och Aicha Mohamud möts på vår scen. Det avslutande samtalet leds av Eva Gustafsson.

Aicha Mohamud har en förmåga att få människor att lyssna, och kan i sina dikter berätta om det som inte ryms i samtalen i vardagen. Från början var skrivandet en kul grej, men efter att Mohamud skrivit sina första dikter var hon fast. Nu är poesin en stor del av Mohamud och 2018 vann hon deltävlingen av Ortens bästa poet 2018 i Umeå och kom på andra plats i den nationella tävlingen som en del av Umeå-laget.

Faiza Farah är uppväxt i Trollhättan och uppfostrad i Bergsjön. Farah har tävlat i poetry slam på nationell nivå under 2018/2019. Hon är en samhällsaktivist som pratar om rasism och sätter vithetsnormen på plats, och mamma som uppfostrar sitt och andras barn att inte ta någon skit.

Mariama Jobe har lagt beslag på några av Sveriges största scener med sin poesi, bland dem Dramaten, Almedalen, Nobel Prize Museum, Ortens bästa poet och Riksteatern. Jobe har nu vänt sig tillbaka till barndomsdrömmen och blivit författare. Som egen utgivare har Jobe släppt böckerna Sannu och Imane. Det pågående bokprojektet heter En Svart Flickas Handbok och kretsar kring det svarta flickor stöter på i en postkolonial värld och hur de finner sig själva och systerskapet.

Segal Mohamed är en scenkonstnär, dramatiker och poet som investerar i sin gemenskap i Angered för att förädla den med konst och poesi. Hon har bjudit hem politiker, startat poesiskola, skapat föreställningar som har spelats runtom Göteborg och turnerat i hela Sverige. Mohamed var årets arrangör för BonnierHoops poesitävling på Bokmässan, och just nu skriver hon på en barnpjäs och sin egen diktsamling Elefanten och betonghuset.

Eva Gustafsson är kulturproducent med bakgrund inom den fria scenkonsten och har ett särskilt intresse för frågor som rör representation, rättigheter och barnkultur. Just nu studerar hon till skrivpedagog och arbetar med egna textprojekt. 

Tid: 18.00-19.30 torsdag 28 november 2019
Plats: Kvinnohistoriskt museum
Fri entré
I samarbete med Umeå Stadsbibliotek