29 Aug: KvinnORKAn

En teaterföreställning om fem generationer kvinnors berättelser och strävan genom vår moderna historia. Om vardag och kraft, kvinnogöra och superkrafter. Om att kvinnor i alla tider haft behov av fredade rum för att stötta, hylla och lära sig av varandra.

På scenen möter vi Matilda Kjellmor i en personlig uppgörelse med sitt arv efter förmödrarna: mamma, mormor, mormors mor och mormors mormor. Allt de har gjort, varit och allt det som de har orkat. Mormors mormor som hade åtta barn att ta hand om men ändå arbetade, mormors mor som kämpade för rätten till familjeplanering, mamma som jobbar hårdast av alla och ordnar kalas eller mormor som engagerade sig fackligt och bakar småkakor. Hur Matilda själv är vuxen nu och därför borde vara som dem men också hinna instagramma, driva projekt och ta hand om sitt känsloliv.


Så vilken kunskap och vilka egenskaper är viktig att bevara? Får en fortfarande älska att brodera, mangla, stryka, krusa band på örngott – eller är det förspilld kvinnokraft? Hur mycket är lagom mycket arbete? På vad ska vi då lägga vår tid och vårt engagemang? Hur ska en tänka och vara? Och på vilket sätt ska en vara duktig? Kraften som finns där. Men vad händer när orken tar slut?


Med humor, lekfullhet och svärta reflekterar Matilda över sitt sociala arv. Allt är inom räckhåll i denna personliga betraktelse och hyllning över kvinnors liv och historia.


Tid: Torsdag 29 augusti 2019 14.00-15.00 och 18.00-19.00
Plats: Kvinnohistoriskt museum
I samarbete med Kultur för seniorer
Fri entré


Föreställningen visas i anslutning till utställningen Arbete hemma, som handlar om villkoren för kvinnors hemarbete och husmodersidealens framväxt under 1950-talet.