Fotograf: LisaLove Bäckman

Inställt! 14 nov: Korsettkriget

Med anledning av covid-19 flyttar vi fram öppningen. Vi informerar på webben och i andra kanaler när det nya datumet för öppning är bestämt.

Den 14 november slår vi upp portarna för vår nya utställning Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet. Välkommen att följa öppningen på plats eller digitalt!

I utställningen möter du Sverige som det såg ut vid förra sekelskiftet – ett ojämlikt samhälle där det var skillnad på människor. Framför allt var det skillnad mellan kvinnor och män. Och det skulle synas. Men när kvinnor började kräva att bli myndiga, få rösträtt och ha tillgång till utbildning uppstod även en diskussion om kvinnors kläder. Mitt i allt detta fanns ett litet underplagg: korsetten.


Utställningen bygger på forskning av Henric Bagerius, docent i historia vid Örebro universitet. Henric finns på plats i Umeå under öppningen för att berätta mer om kriget mot korsetten. Därefter samtalar Henric Bagerius med Sara Zetterlund, som formgett utställningen, om samspelet mellan konst och historieforskning. Efter samtalet är besökarna i museet välkomna att titta på utställningen, och för dig som tittar via webben visar vi en kort video av utställningsrummet. Välkommen!


Datum och tid: Lördag 14 november klockan 13.00. Vi stänger dörrarna för insläpp i lokalen klockan 12.50.
Plats: Kvinnohistoriskt museum, plan 4 i Väven och på webben.
Anmälan: Med anledning av covid-19 tar vi bara emot ett begränsat antal besökare i museet. Därför behöver du anmäla dig i förväg. Anmälningsformulär finns längre ner på sidan. Vi sänder också öppningen live på webben med start 13.00.

Se öppningen digitalt

För att ge fler möjlighet att vara med när vi öppnar sänder vi hela öppningen live på webben. Du behöver inte anmäla dig för att se öppningen digitalt. En länk publiceras på den här sidan lördag 14 november. Sändningen startar klockan 13.00.

Anmäl dig till öppningen

För att minska spridningen av covid-19 kan vi bara ta emot ett begränsat antal deltagare. Därför behöver du anmäla dig i förväg. Observera att du bara kan anmäla en person åt gången. Eftersom öppningen sänds live på webben kommer vi filma i lokalen.


Om du har anmält dig men inte kan komma är vi tacksamma om du meddelar oss så snart du kan. Skicka i så fall ett mejl till kvinnohistorisktmuseum@umea.se. Om platserna är slut kan du också ställa dig i kö för att få en plats om någon avbokar. Skicka i så fall ett mejl till kvinnohistorisktmuseum@umea.se.

Så behandlar vi dina personuppgifter

Det är kulturnämnden i Umeå kommun som är personuppgiftsansvarig för behandlingen. Syftet med behandlingen är att kunna administrera din anmälan och kontakta dig om något skulle förändras i evenemanget. Den lagliga grunden för vår behandling av dina personuppgifter är ditt samtycke. Dina uppgifter kommer att sparas fram tills att evenemanget är genomfört, och därefter tar vi bort dem. Informationen hanteras enbart av medarbetare på Kvinnohistoriskt museum. Kontakta oss på kvinnohistorisktmuseum@umea.se om du har frågor kring hur vi hanterar dina uppgifter.

Öppettider

Måndag 11-17

Tisdag 11-17

Onsdag 11-17
Torsdag
11-17
F
redag 11-17
Lördag 11-16
Söndag
stängt


Öppettider helgdagar

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå


Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterKvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun