Sommarläsning

15 juni

Snart är det sommar och många passar på att läsa några extra böcker i skuggan, hängmattan eller inomhus när det regnar. Har du svårt att välja eller vill ha tips på böcker? Här kommer årets sommarhälsning från vår medarbetare Jennie Forsberg. Böcker som kanske får oss att fundera kring normer eller bara några böcker att njuta av helt enkelt!

Böcker som ligger på ett bord.

Stina Stoor, Bli som folk
Jag har bara hunnit läsa några av novellerna, men redan nu känns det som att den här samlingen kommer att bli en favorit att återkomma till flera gånger. Det är definitivt en av de första böckerna jag kastar mig över så fort jag får semester. Noveller är dessutom så praktiska, på kort tid öppnas en dörr till en annan värld och sedan kan min fantasi spinna vidare på berättelsen långt efter orden tagit slut i boken. Stina Stoor skriver så det sjunger, en ren njutning.

Julia Kristeva, Främlingar för oss själva
Ibland behöver jag läsa saker som vänder på mina perspektiv och snurrar runt mig några varv. Kristevas bok har legat orörd nu i sjutton år, men i sommar tar jag upp den igen. "Genom att visa på främlingsskapdets historiska rötter i Västerlandet vill den hjälpa oss att övervinna rasism och främlingsskap" står det i baksidestexten till min pocketversion, och det känns ännu mer aktuellt idag än vad det gjorde för sjutton år sedan. Sommaren är en bra tid för allvarliga samhällsfrågor. Då har vi kanske tid att sitta lite längre vid middagen och prata. Sedan kan ni smyga iväg, ta oss ett nattdopp och skölja bort oron för en stund.

Dorothy L. Sayers och Jill Paton Walsh, Lord Peters sista fall
En sommardeckare helt i min smak. Lite mord och lite kärlek. Eller rätt mycket kärlek faktiskt. Relationen mellan Harriet Vane och Lord Peter Wimsey utvecklas, en katastrof undanvärjs och aristokratin hålls på halster. Jag har alltid varit svag för brittiska deckare av äldre modell. Det finns inget mer mystramsigt än att ligga på en bänk i varm lövskugga och fnittra förtjust åt den ibland fullständigt obegripliga dialogen mellan makarna Vane och Wimsey. Sommarglädje i bokform!

Emma Isaksson, Kvinnokamp: synen på underordning och motstånd i den nya kvinnorörelsen
I sommar skriver jag vidare på min avhandling så att den ska bli klar. Under åren har jag läst ett antal böcker för att förstå Museum Anna Nordlanders etablering i Skellefteå under 1980- och 1990-talet, och Isakssons avhandling har varit till stor hjälp. Hon beskriver tre ideologiska projekt under 1970-talets kvinnorörelse: det socialistiskt feministiska, det kvinnokulturella och det lesbiskt feministiska projektet. Som den konstvetare jag är så är idéhistoria en av mina favoritinriktningar i den breda fåran av historiska ämnen. Är du nyfiken på att få veta mer om 1970-talets ideologiska strömningar så dyk ner i Isakssons forskning en stund i sommar.

Trevlig läsning!

Om skribenten

Jennie Forsberg

Utvecklingsledare för Kvinnohistoriskt museum som utvecklar kunskapsproduktionen i museet, skapar innehåll i utställningar och är sakkunnig genusvetare och konstvetare. Teori i praktik är hennes devis.

Öppettider

Måndag 11-18

Tisdag 11-18

Onsdag 11-18
Torsdag
11-19.30
F
redag 11-18
Lördag 11-16
Söndag
stängt


Öppettider helgdagar

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå


Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterKvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun