Bystdrottningar, jungfrur och amasoner

27 april Kvinnohistoria, Normer, Podd, Program

23 mars föreläste Linda Fagerström, docent i konstvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö om brösten historia i konsten.

Liberty Leading the People (1830), Louvre-Lens, Paris.

Liberty Leading the People (1830), Louvre-Lens, Paris.

Nu kan du som inte kunde vara fysiskt i rummet ta del av Lindas intressanta tankar om bröst. Föreläsningen utgick från många konsthistoriska bilder som du själv kan googla upp och följa under samtalets gång.

Vi skrev såhär om samtalet innan:

Kvinnobröst har genom historien förknippats med fruktbarhet och liv, sexualitet och moderskap – men också frihet och makt. Friheten på barrikaderna i Delacroix välbekanta 1800-talsmålning visar sitt nakna bröst i en symbolisk protest mot politisk konvention och tvång. Amasonerna, antikens mytologiska krigarkvinnor, skar av sig högerbröstet för kunna skjuta pilbåge och gick till strids barbröstade. Idag är kvinnor som ammar i offentligheten ett hett diskussionsämne, samtidigt som våra offentliga rum är fyllda med reklamens sexualiserade bilder av mer eller mindre avklädda kvinnobröst.

Trevlig lyssning!

Föreläsare är Linda Fagerström, docent i konstvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och arbetar med genusforskning. Hon är konstkritiker i Sydsvenskan och skriver essäer för OBS i Sveriges Radio P1. Som frilansande föreläsare närmar hon sig ofta ämnen som berör feministiska perspektiv på bildtolkning, konstens sociala historia och konsthistorieskrivningens hierarkier.

Föreläsningen är en fördjupning till utställningen Bröst, fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin.länk till annan webbplats

Länk för prenumeration av Podcast

Om skribenten

Kvinnohistoriskt museum

Vill du skriva på vår blogg? Eller har du önskemål om vad du vill läsa om på bloggen? Kontakta oss gärna på mailadress: kvinnohistoriskt@umea.se

Öppettider

Måndag stängt

Tisdag 10-17

Onsdag 10-17
Torsdag
10-19.30
F
redag 10-17
Lördag 10-16
Söndag
12-16


Öppettider helgdagar

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå


Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterKvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun