17 maj: Filmvisning kometen & samtal 

Vi uppmärksammar Idahot, Internationella dagen mot homo-, bi och transfobi med en premiärvisning av kortfilmen Kometen och ett fördjupande panelsamtal.

Efter att ha visats på Berlin International Film Festival, Aspen Film's Shortfest, Hong Kong International Film Festival och Göteborg Film Festival visar vi nu Bautafilms angelägna och
brännande aktuella kortfilm Kometen.
 
Två män gömmer sig bakom ett stängsel vid en gränskontroll. De har just påbörjat sin flykt från
förtryck och förföljelse i hemlandet. Bara en av dem ska nå fram till Sverige. Han är kometen. Kometen är en tolkning av Melker Garays novell med samma namn, regisserad av Victor Lindgren, spelad av Abdi Aziis som själv gjort en liknande helvetesresa från Somalia till Sverige, från förtryck och förföljelse av homosexuella. Han är vår komet. 


Filmen är på arabiska med engelska undertexter. Efter filmvisningen följer:
 - Panelsamtal med bland annat Victor Lindgren, filmens manusförfattare och regissör, Abdi Aziis, skådespelare och inspiration till filmen och Karin Råghall, Flyktinggruppernas riksråd. 

Moderator: Stefan Andersson, Ögonblicksteatern.
- Presentation av Newcomers RFSL Umeå, ett nätverk för och med asylsökande, papperslösa och
nyanlända hbtq-personer i Sverige.
-  "To be a LGBTQ-asylumseeker" med Ahmed Mohamed, skådespelare i filmen och fristadsförfattare i Skellefteå (på engelska).
-  Efterhäng på Gotthards krog i Väven
 
Tid: 18.00 - 19.30 onsdag 17 maj 2017
Plats: salong Tystnad, Folkets bio, plan 4 i Väven
Biljetter hämtas gratis på Folkets Bio Umeå.
Arrangörer: Bautafilm, Folkets Bio i Umeå, Kvinnohistoriskt museum, Länsbiblioteket i Västerbotten en del av Region Västerbotten, Newcomers RFSL Umeå, Regnbågsbiblioteket en del av Umeå stadsbibliotek och Ögonblicksteatern i Umeå.