Foto: Kristina Larsson

24 jan: Feministisk organisering i Umeå under 30 år

Hur har feministisk aktivism och organisering sett ut i Umeå, med fokus från 1989 och framåt? Vad är sig likt, vad har förändrats?

Britt-Inger Keisu, föreståndare för Umeå centrum för genusstudier kommer att samtala med fyra feminister från de senaste 30 årens aktivism i Umeå: Nea Mellberg, Erika Sörensson, Elin Johansson och Lotta Wiechel.


Tid: 18.00 - 19.10 torsdag 24 januari 2019

Plats: Kvinnohistoriskt museum

Fri entré


Samtalet är en del av Umeå kommuns uppmärksammande av 30 års jämställdhetsarbete 1989 - 2019. Det här är ett av tre planerade samtal, nästa handlar om Feminism i maktens rum och arrangeras 4 april kl. 18 på Kvinnohistoriskt museum.


Nea Mellberg, pensionerad lektor vid Umeå centrum för genusstudier (UCGS), aktiv inom kvinnojouren i Umeå under 80- och 90-talet och inom framväxten av genusforskningen vid Umeå universitet.

Erika Sörensson, forskningssamordnare vid Umeå universitet, under 90-talet aktiv i den feministiska gruppen ”Aktion 98” och medförfattare till ”Uppror pågår” och ”Ett hjärta i jeans”
Elin Johansson, barnboksförfattare, under början av 00-talet aktiv i det feministiska nätverket ”Aniara” och i arrangemanget av Umeås feministfestivaler
Lotta Wiechel, ordförande i Midgårdsskolans elevkår, medlem i Midgårdsskolans tjejgrupp, engagerad i den feministiska organisationen "Maktsalongen" och tjejnätverk inom SSU