Demonstrationståg för rösträtt, Göteborg - Nordiska Museet.

3 dec: Intro till västerländsk feminism


- Vad gjorde kvinnorna när männen skrev historia?

Välkommen till en föreläsning om feminismens historia med idéhistorikern Kerstin Thörn. Föreläsningen är en öppen introduktion till feminismens historia och följs i vår av en fördjupande studiecirkel i ett samarbete mellan Kvinnohistoriskt museum och ABF.

Enskilda kvinnor har genom historien kämpat för att få bestämma över sitt eget liv. Det har funnits kvinnor som varit matematiker, fysiker, författare, poeter, teologer, filosofer och politiker. Men det var först under 1800-talet som kvinnor gick samman, organiserade sig för att kämpa för sina rättigheter. Efterhand blev kvinnor i många länder myndiga, fick rätt att utbilda sig och blev valbara till riksdagen. Men kvinnors livssituation gjorde det inte enkelt att förverkliga de nyvunna rättigheterna och nya krafttag behövdes. Med nya analyser av hur makten var konstruerad öppnades nya perspektiv på hur samhället kunde förändras.


Tid: 14.00 – 15.00 lördag 3 december 2016
Plats: Kvinnohistoriskt museum
I samarbete med ABF


I studiecirkeln kommer vi att läsa Virginia Woolf - Ett eget rum, Nina Björk - Under det rosa täcket, Fanny Ambjörnsson - Vad är queer och Gunilla Thorgren - Grupp 8 och jag.

Vårens träffar är måndagar: 30 jan, 13 februari, 27 februari och 13 mars kl. 18.30-21.
Plats: ABF Umeå, Rådhusesplanaden 16B
Anmälan kan göras redan nu via ABFs hemsida eller tfn 090-711600


Kerstin Thörn är idéhistoriker och aktiv i projektet Umeå kvinnokarta.