Claire Wikholm, fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

4 mar: Vernissage för bröst

Välkomna på vernissage av utställningen Bröst!
Bröst är en utställning som skapades av Kulturen i Lund 2016 där Elisabeth Ohlson Wallins fotografier fick möta texter av Julia Skott, Linda Fagerström, Anja Petersen och Helen Fuchs.
När Bröst nu visas på Kvinnohistoriskt museum lägger vi till fler tankar om bröst - de politiska, de farliga och ofarliga. Är bröst någonsin bara bröst?


Program lördag 4 mars 2017

13.00 Inledning av Maria Perstedt, museichef
13.05-13.15 Producent Åsa Adolfsson ger en introduktion till utställningen
13.15-13.40 Elisabeth Ohlson Wallin berättar om fotografierna i utställningen
13:45-14.00 Ravishing Byrds visar oss hur de tar över världen, ett burleskt danssteg i taget!


Om utställningen

Hur människor visas på bild formar samhällets normer och vår syn på kroppen. Bröst är en fotoutställning som vill få oss att fundera kring kroppsideal, hur normer skapas och hur de påverkar synen på våra egna och andras kroppar. Nakna bröst och de reaktioner de väcker hör ihop med personens kropp, ålder, etnicitet och kön.

För att bilderna inte skulle uppfattas som sexistiska fotograferade Elisabeth Ohlson Wallin först kvinnornas bröst - ett svartvitt foto som de sedan fick hålla framför sina överkroppar. På så sätt kunde alla bära kläder och samtidigt visa sina bröst. Tanken var att skapa en skyddande effekt för att fokusera på kraften i bilderna. Att visa sina bröst idag är inte självklart.


Bilderna kom till för att stödja Bröstcancerfonden i Klämkalendern 2016. När Kulturen i Lund skapade utställningen samma år, bidrog fyra skribenter med sina tankar om fotografierna och avbildandet av den kvinnliga kroppen. Texterna finns citerade i utställningen och i sin helhet i katalogen.

Fotograf Elisabeth Ohlson Wallin, född 1961, är autodidakt. Hon fick sitt första jobb som pressfotograf på lokaltidningen i hemstaden Skara. Efter en period på tidningen GT i Göteborg lämnade hon dagspressen för att starta ett eget företag i Stockholm. En stor del av hennes verksamhet består av egna bildprojekt som presenteras i utställningar. Hennes mest kända utställning är Ecce Homo från 1998.


Skribenter i utställningen
Anja Petersen, filosofie doktor i etnologi och pedagog på Dunkers kulturhus.
Helen Fuchs, filosofie doktor och lektor i konstvetenskap. Ingår i tankesmedjan Humtank.
Julia Skott, journalist, författare och filosofie magister i filmvetenskap.
Linda Fagerström, konstkritiker och filosofie doktor i konstvetenskap.


The Ravishing Byrds
The Ravishing Byrds Burlesque är en burleskgrupp från Malmö som började dansa 2012. Föreställ dig glitter och glamour, politik och revolution. Ravishing byrds är ett uppräckt långfinger mot alla snäva normer, en nagel i ögat på alla ouppnåeliga ideal. Ett danssteg i taget krossar de patriarkatet, ge dem lite av din tid och de ger dig en show de sent kommer glömma.