Till innehållet

ida östensson - Talet från framtiden

26 oktober 2022

I katalogen till utställningen #metoo ville vi samla röster från rörelsen som reflekterade över de 5 år som vänt upp och ner på vår samtid.
Vi bad 4 viktiga och spännande röster att dela deras visioner om hur vi tar #metoo vidare - först ut är Ida Östensson med ett tal till framtiden!


Här kommer ett tal från framtiden. Som jag hoppas att min dotter Babs en dag får hålla. Eller vet ni, kanske ännu hellre min son, Valter.

Kan ni föreställa er att:

På 2020-talet anmäldes cirka 10 000 våldtäkter per år. Och dessa utgjorde enbart uppskattningsvis 10 procent av de våldtäkter som faktiskt ägde rum. Mörkertalet var fortsatt stort.

På 2020 talet rapporterade 34,4 procent av kvinnorna i åldern 20–24 år att de utsatts för sexualbrott.

På 2020-talet hade 1 av 4 kvinnor mellan 16-29 år blivit utsatta för sexuella trakasserier från chefer, kamrater och/eller andra personer på jobbet.

På 2020-talet hade en elev i varje klass i årskurs 9 och på gymnasiet varit eller var utsatta för kommersiell sexuell exploatering.

På 2020-talet var vård och stöd för det sexuella våldet fullständigt undermålig.

På 2020-talet trodde 17 procent av unga killar att samtycke fanns automatiskt om de var i en relation med någon och 1 av 3 killar ansåg att lägga sig naken i sängen innebar samtycke. Siffrorna för tjejer såg helt annorlunda ut.

På 2020-talet fanns det något så sjukt som så kallade “oskuldskontroller”.

På 2020-talet benämndes mäns sjukliga kontroll som “heder”.

På 2020-talet när kvinnor och flickor tvingades fly på grund av maktgalna män som startade krig utnyttjade män många av dem i “sexhandeln”. 2022, när kriget i Ukraina bröt ut, trendade sökningar som “Ukrainian girl” på Pornhub.

På 2020-talet var lagstiftningen utformad som att samtycke kunde köpas. Betalda övergrepp kallades sexköp och inte som nu, i framtiden, som våldtäkt.

Strax före 2020-talet hade en världsomfattande revolution ägt rum, där hundratusentals kvinnor gick ut och berättade om sina erfarenheter av att bli utsatt för sexuellt våld.

Under 2020-talet hade samma revolution tystats ned.

Trodde många. De backade bara för att ta sats. Feministiska kämpar från alla läger gick samman och enades, trots meningsskiljaktigheter i andra frågor. De kvinnostrejkade på gator och torg. De trodde inte att det löste sig självt. För det hade de i sin tur lärt sig av sina mödrar att det aldrig gjort. De gav inte upp - och de skapade förändring.

"Därför är det där historia nu.
En mörk historia. Som vi aldrig ska glömma"

Därför är det där historia nu. En mörk historia. Som vi aldrig ska glömma. Och tänk om de visste vilka rättigheter och möjligheter som vi, tack vare deras kamp, nu kan kämpa för. Tack mödrar och andra allierade - det gjorde ni bra!

Om skribenten

Ida Östensson

Grundare av Make Equal , medgrundare av Fatta! och författare till boken Allt vi inte pratar om (2018)

Öppettider

Måndag 11-17

Tisdag 11-17

Onsdag 11-17

Torsdag 11-19

Fredag 11-17

Lördag 11-15

Söndag stängt

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå

 



Kvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun


Umeå kommuns logo