Fångar i biologin? - lyssna i efterhand
Kvinnor inom mentalvårdshistoria - vilken publiksuccé! Ibland känner vi att vi har en så rackarns bra programidé, men kan vara osäkra på om publiken kommer tycka samma. Den här gången hade vi inte behövt vara oroliga. Förra veckan genomförde vi vår programidé där forskning fick möta teater och vi fick fullt hus. Många efterfrågade att kunna lyssna på forskaren Eva Magnussons föreläsning i efterhand, så här är den!
I ljudfilen kan du lyssna till Eva Magnusson, professor emerita i psykologi med genusvetenskaplig inriktning. Eva gav oss en historisk översikt till psykiatrisk vård med fokus på kvinnor från 1800-talet fram till 1900-talets början. Vilka diagnoser fick kvinnor och varför? Vad fanns det för behandling och hur bemöttes kvinnorna av vården och samhället? Det var många skratt i publiken när Eva pratade om livmoderssystemet som ett telegrafverk och andra teorier som fanns om kroppen under den här tiden. Att hjärnan och livmodern inte kunde växa samtidigt eller att kroppen var ett fodral till livmodern.
Som inramning fick vi träffa Klara, huvudkaraktären i Skuggteaterns föreställning Allt kommer att bli bra. Klara lades in på Umedalens sjukhus på 1930-talet och under pjäsens gång fick vi följa hennes liv och tankar fram tills det att hon skrevs ut på 1980-talet. Klaras personliga erfarenheter tog med oss på en resa i hur mentalvården utvecklades i Sverige under den här tiden. Eva Magnusson kunde parallellt kommentera vad Klara var med om, med de teorier som fanns då.
För er som vill lyssna igen, eller som inte hade möjlighet att vara i rummet, så kan ni nu lyssna till Eva Magnussons föreläsning i efterhand. Eva hade med sig i rummet en läslista på tips om du vill läsa vidare i ämnet. Vi har gjort ett eget blogginlägg med den listan, så kika i nästa bloggpost!
Om skribenten
Kvinnohistoriskt museum
Vill du skriva på vår blogg? Eller har du önskemål om vad du vill läsa om på bloggen? Kontakta oss gärna på mailadress: kvinnohistoriskt@umea.se
Fler inlägg