Foto: Sofia Runarsdotter Broderi: Viola Edin.

10 mar:
Samtal om Missionären

– en kommande föreställning om lesbiska kristna missionärer i Norrland

Koreografen Malin Hellkvist Sellén/MHS arbetar just nu med det nya verket »Missionären« som har urpremiär på Kvinnohistoriskt museum i september 2016. Verket handlar om lesbiska kristna missionärer i Norrland under 1900-talets första hälft.


Kvinnohistoriskt museum bjuder in till samtal mellan MHS och Missionärens researcher Elfrida Bergman, modererat av Malin Holgersson, verkets dramaturg. Du får under kvällen en inblick i hur sökandet efter missionärsliv går till och förhoppningsvis avslöjas något spännande fynd.


Med utgångspunkt från ett fotografi ur ett gammalt släktalbum, genomför MHS just nu research för att hitta spår av lesbiskt missionärsliv i Norrland. I historieskrivningen har kvinnor fått ett marginaliserat utrymme och homosexualitet har nästan uteslutande osynliggjorts. »Missionären« vill lägga till avsnitt som suddats ut från vår gemensamma historia. Genom att leka med fakta och fantasi vill föreställningen iscensätta lesbiska livsberättelser om hur dessa kvinnor skapade sig ett möjligt liv. Det handlar om självständighet, sexualitet, omsorg, kvinnokamp och tro.


Tid: 18.00 – 19.30 torsdag 10 mars 2016
Plats: Kvinnohistoriskt museum
Ett samarbete med NorrlandsOperan

Fri entré

Varmt välkomna!

Malin Hellkvist Sellén/MHS arbetar som koreograf med bas i Stockholm. MHS arbetar med

koreografi i det utvidgade fältet. Hennes arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik och processerna startar nästan alltid i behovet av ett samtal med sig själv, de

medverkande, en samtida danskontext, publiken men framförallt med allmänheten. Bland hennes tidigare verk kan nämnas »Jag minns dig som du var då« (2013), »"pågående"» (2012), »Rosa löften« (2008) och »Bättre folk« (2006).

Elfrida Bergman är normkritisk och kulturanalytisk konsult. Tidigare har hon bland annat jobbat med att demokratisera och queera till historieskrivningen i projektet »Arkiv Q« vid Härjedalens fjällmuseum, varit projektledare för »Queering Sápmi« – samiska berättelser bortanför normen, och samlat in material för Ögonblicksteatern i Umeå och deras projekt »Normal – allt som behövs är någonting annat.«

Malin Holgersson är konstnär, skribent och radioproducent. Hen har gjort föreställningarna

»Namn« (2015) och »Krimradio« (2012-2013 i samarbete med Shang Imam) på Backa Teater och »Vem bestämmer över Angered?« på Angereds Teater (2014, skrivsamarbete med Nasim Aghili). Malin har även gjort ljudverk till kabarén »Europa Europa« (2014) och gör podden »Nyfiken Brun« med Iki Gonzalez Magnusson.

»Missionären« samproduceras med NorrlandsOperan. MHS verksamhet bedrivs med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad, Stockholms Läns Landsting och Konstnärsnämnden.

www.malinhellkvistsellen.se Länk till annan webbplats.