Till innehållet

Historien bakom den flygande Hertha

28 december 2020 Kvinnohistoria, Utställningar

Vem är kvinnan som flyger under taket i utställningen Rösträtt för kvinnor? Det är Hertha, huvudpersonen i Fredrika Bremers roman med samma namn från 1856.

Hertha är en ung kvinna som är omyndig. Hon får inte bestämma över sitt eget liv eller utbilda sig. När hon gifter sig bestämmer hennes make över henne – om hon inte gifter sig bestämmer hennes far eller någon annan manlig släkting.

I en dröm svävar Hertha runt i världen och letar efter en plats där hon kan vara människa. Men hon får inte vara med någonstans eftersom hon är kvinna. Hertha blir förtvivlad; "Finnes då ingen i världen som kan förstå mig och mitt syfte, som vill hjälpa mig att befria bundna och fängslade kvinnosjälar?!".

Romanen blev en del av debatten om kvinnors rätt att bli myndiga. Det var en viktig milstolpe i kvinnors kamp för att få rösträtt och bli medborgare i samhället på riktigt, på samma villkor som män.

Läs mer om utställningen och se en videointroduktion

Syntolkning: Text i videon

Historien bakom den flygande Hertha

Hertha, eller En själs historia, är en roman av Fredrika Bremer från 1856.

I en dröm svävar den unga kvinnan Hertha runt i världen.

Hon vill hitta en plats där hon kan få vara människa.

Men hon får inte vara med någonstans, för hon är kvinna.

"Finnes då ingen i världen", sade Hertha förvånad och smärtfullt, "som kan förstå mig och mitt syfte, som vill hjälpa mig att befria bundna och fängslade kvinnosjälar?!"

I utställningen Rösträtt för kvinnor kan Hertha hitta en plats där hon får vara människa.

Här får hon flyga fritt.

___________________________________________________

Utställningen Rösträtt för kvinnor är producerad av Arbetets museum i samarbete med Sara Teleman och baseras på boken med samma namn. Boken är publicerad på LL Förlag vilket gör att Sara Telemans texter och bilder berättar ett långt förlopp i den svenska demokratins historia med glasklar enkelhet. Utställningens gestaltning i Umeå är producerad av Kvinnohistoriskt museum i samarbete med Sara Teleman.

Om skribenten

Kvinnohistoriskt museum

Vill du skriva på vår blogg? Eller har du önskemål om vad du vill läsa om på bloggen? Kontakta oss gärna på mailadress: kvinnohistoriskt@umea.se

Öppettider

Måndag 11-17

Tisdag 11-17

Onsdag 11-17

Torsdag 11-17

Fredag 11-17

Lördag 11-15

Söndag stängt

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå

 Kvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun


Umeå kommuns logo