Foto: Fredrik Larsson

#metoo

PRESSBILDER

Kontakta maria.hedberg@umea.se

15 OKTOBER 2022 - 10 MARS 2024

#metoo

#metoo på @kvhistmuseum är en utställning om de som var med – som agerade, reagerade, förändrade arbetsplatser, samlade berättelser, påverkade politiken och gick ut på gator och torg.

Berättelserna och vittnesmålen som delades under #metoo blev starten för en rörelse, av många kallad en revolution! Det här är en utställning om den rörelsen - men också om framtiden!

På plexiglas hängande från taket kan du ta del av videos och inlägg från sociala medier från #metoorörelsen med bl.a. Bianca Kronlöf, Emma Knyckare, Fatta!, Förtalskassan, Liselotte Wajstedt, RFSL, Niejda, Sáminuorra, Samordningen Metoouppropen och #metoosweden. Plexiglasen är transparanta och är en blinkning till rörelsens synliggörande av maktstrukturer.

I videor har vi även tankat av genusforskaren Hillevi Ganetz som analyserat rörelsen och Kantar/Sifo som genom trakasseribarometern följt upp #metoo på arbetsplatser.

I utställningen tar framtiden och samtalen plats. Här kan du läsa reflektioner och tankar om hur vi tar #metoo vidare av Irena Pozar, Ida Östensson, Johanna Lindqvist och Yolanda Aurora Bohm Ramirez. I utställningens laddstation finns pepp-filmer om hur du kan skapa förändring. Du kan fota dig och dela ditt budskap i utställningens Selfiecentral.

Återhämtar dig gör du med en feministisk meditation signerad danskompaniet Waileth & Bardon eller med en spellista av Heaven Small.

Medverkande:

Atilla Yoldas
Bianca Kronlöf
Calle Brunell
Camilla Akraka
Carolin Solskär
Emma Knyckare
Fatta!
Fredrik Bondestam
Förtalskassan
Heaven Small
Hillevi Ganetz
Ida Östensson
Irena Pozar
Jenny Berggrund
Jessica Hallbäck
Johanna Lindqvist
Jämställdhetsmyndigheten
Kantar/Sifo
Káren-Ann Hurri
Kina Sjöström
Konstverksamheten, Umeå kommun
Liselotte Wajstedt
Malin Grundqvist
Maria Niemi
#metoosweden
MÄN
Niejda
Rachel Vogelstein
Rebecka Forsgren
RFSL
Sáminuorra
Samordningen Metoouppropen
Statement festival
SVT
Teg Publishing
Tekniska museet
Waileth & Bardon
Ylva Johansson
Ylva Maria Pavval
Yolanda Aurora Bohm Ramirez

& alla som delat sin berättelse under #metoo

Utställningen #metoo är producerad av Kvinnohistoriskt museum och formgiven av Linnéa Therese Dimitriou.