Fotograf: Hyung S. Kim

Haenyeo - havets kvinnor

PRESSBILDER

Kontakta maria.hedberg@umea.se

17 MAJ 2021 - 14 JANUARI 2023

Haenyeo

havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. Kvinnorna lever i symbios med havet, vågorna och stormarna.

Under generationer har haenyeo skaffat stor kunskap om havet och det marina livet. Yrket går traditionellt i arv och flickor blir upplärda från tidig ålder. Fram till 1500-talet arbetade både kvinnor och män som dykare, men efter hand övertogs yrket helt av kvinnor. Haenyeo försörjer familjen, medan männen i första hand har hand om hushållet.

Att leva i harmoni med naturens tillgångar är essentiellt inom haenyeo-kulturen. Kvinnorna är fridykare och använder inte dyktuber och harpuner. De har utvecklat en speciell andningsteknik för att klara av att vara under ytan en längre period. Haenyeo fiskar efter säsong och det finns strikta regler vilka djur och växter som får fångas, allt för att garantera havets naturliga tillväxt.

I utställningen Haenyeo – havets kvinnor får vi möta några av kvinnorna och ta del av deras liv och arbete. Här presenteras 20 starka porträtt av fotografen Hyung S. Kim, unika föremål donerade av Sooni Kim samt klipp ur dokumentärfilmen Dykarkvinnorna i Korea producerad av Hee-Young Ko.

Utställningen Haenyeo – havets kvinnor är producerad av initiativtagaren Min Jeong Ko och Sjöfartsmuseet Akvariet. Min Jeong Kos farmor var haenyeo och hon har en stor passion för kulturen.