Bokomslag för Ann Bannons bok En omaka flicka

Bokomslag för Ann Bannons En omaka flicka

1 oktober: Kärlek och Kiosklitteratur i en motsägelsefull tid

I 1950-talets USA präglades lesbiska kvinnors tillvaro främst av osynliggörande, men också av häxjakter på dem som faktiskt vågade synas. En ny identitet började ta form – den lesbiska. Men hur skriver en berättelser om människor och upplevelser som enligt samhällets mening inte existerar?


Ann Bannon var en författare som gjorde just det. De billiga pocketböcker hon skrev på 50-talet har haft betydelse för generation efter generation av lesbiska kvinnor. I år har den första av hennes böcker utkommit på svenska genom förlaget Lesbisk pocket. Därför bjuder vi tillsamans med Regnbågsbiblioteket in Agnes Hamberger och Emma Jonsson Sandström från förlaget till ett spännande samtal om genren lesbisk kiosklitteratur och den roll dessa böcker har spelat – i sin samtid och idag.


Vi vill ge de 35 första besökarna till eventet en present, nämligen Ann Bannons bok ”En omaka flicka”. Så kom i god tid och säkra ditt exemplar!


Plats: Kvinnohistoriskt museum
Tid: 1 oktober 2015 klockan 18:00 - 19:30
Arrangör: Kvinnohistoriskt museum och Regnbågsbiblioteket

Fri entré


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Länk till Agnes Hambergers kandidatuppsats, Stockholms Universitet:

Skymningskärlek och kamp – identitetskonstruktioner i lesbisk pulp fiction 1952–1963, av Agnes Hamberger Pdf, 469.6 kB, öppnas i nytt fönster.