28 apr: Vernissage för Arbete hemma

Välkommen till invigningen av utställningen Arbete hemma. I tre konstverk undersöker konstnären Petra Hultman husmodersidealets framväxt efter andra världskriget.

ARBETE HEMMA

Petra Hultman, 28 april - 22 september 2019


VERNISSAGE

Välkommen på vernissage söndag 28 april 2019 klockan 13.

Maria Perstedt, museichef hälsar välkommen och inviger vårt nya utställningsrum. Petra Hultman är på plats och har ett publikt samtal om utställningen med Jennie Forsberg, utvecklingsledare på Kvinnohistoriskt museum. Umeåbandet Mäkt bjuder på livemusik, och vi på något att mumsa på!


OM UTSTÄLLNINGEN

Genom en visuell berättelse där villkoren för hemarbete följer med hela vägen till vår tid, får vi möjlighet att fundera över olika maktordningar som kön, klass och etnicitet i relation till hemarbetet, nu och då. Vem är det som städar i våra hem? Har det förändrats över tid?


Petra Hultman utexaminerades från kungliga konsthögskolan 2017 och har fått ett stort genomslag med sina berättelser om hantverk, flit och arbete i hemmet. Hultman fick Beckers konstnärsstipendium 2018 och har bland annat ställt ut på Färgfabriken i Stockholm och Göteborgs konsthall.


Mäkt, består av Lisa Carlsson, Elin Fjellström, Eva Maaherra Lövheim och Sara Wallin. Mäkt är ett umeåbaserat band som spelar egenskriven pop och folkmusik på svenska, ofta med en feministisk ingång. Med sin musik vill bandet skapa ett tryggt rum med högt i tak, där kreativiteten kan ta plats. https://www.facebook.com/maktumeamusic/ Länk till annan webbplats.