bild_ny

.

16 dec

INFO

Lördag 16 december
11.00 - 15.00

12.00-12.45
Invigning och samtal
Anna Berge pratar med forskarna Anna Nordenstam, Margareta Wallin Wictorin och serietecknaren Anneli Furmark

13.00
Visning av utställningen

13.00-15.00
Make a zine!
Workshop med Frida Hammar

14.00-14.30
Spelning med Duschpalatset

Plats

Kvinnohistoriskt museum
Fri entré

Vernissage fÖR Skratt och Blodigt allvar!

Vi firar öppningen av vår nya utställning Skratt och blodigt allvar - feministiska svenska tecknade serier med nyfikna samtal om feminism och serier, prova-på workshop och musik med Duschpalatset!

Utställningen är baserad på Anna Nordenstam och Margareta Wallin Wictorins forskning på feministiska svenska tecknade serier. De har tillsammans skrivit flera artiklar på ämnet och skrivit utställningens texter. Båda är på plats för att berätta mer om feministiska serier som fenomen. I samtalet har vi även bjudit in serietecknaren och bildkonstnären Annelie Furmark. Hon är skapare av tio serieromaner, många av dem prisbelönta och översatta, och har medverkat med serier och illustrationer i många tidskrifter och antologier i Sverige och utomlands.

Duschpalatset

Det blir musik med Duschpalatset som är lika delar humor och allvar, lika delar skrammel och skönsång. Sprungna ur Umeås tradition av gitarrstök har Duschpalatset sedan debuten 2017 hunnit med att släppa albumen ”Vinnarmusik” och “Baby” och spela runt på landets indieklubbar. Med texter skrivna som om de vore små Lukas Moodyson-manus i hyperhastighet, tonsatt av svensk skramlig heartland-pop med filtvarma syntmattor, har Viktor, Alva, Carro och Nike fått ett eget litet hörn på den svenska musikhimlen.

Make a zine! med Frida Hammar

Under workshopen får du lära dig att göra en egen liten seriebok, ett ”zine”. Ett ”zine” är en hemgjord publikation som kan handla om precis vad som helst, gärna något som du tycker om och är intresserad av. 

Frida Hammar är utbildad på konstfack och har lång erfarenhet av undervisning i alla åldrar. Hon har bland annat undervisat på Designhögskolan i Umeå, Konstskolan och Kulturskolan i Umeå.