bild_ny

Bild med citat från utställningen från besökare om korsetter

Några av citaten från besökare till Korsettkriget

12 sep

INFO

Torsdag 12 september 2024
Tid: 17.30–18.30

Fri entré

BOKSLÄPP: Klok av korsetten

Vi är väldigt stolta över att äntligen kunna dela med oss av vår första bok: Klok av korsetten: Tankar om utställningen Korsettkriget på Kvinnohistoriskt museum.

Boken är skriven av historikern Henric Bagerius och vår museipedagog Klara Lundholm. Vi bjuder på ett avslappnat bokprat och mingel med snacks!

Om klok av korsetten

Korsetten – ett litet plagg som trots sin storlek är ett av de mest kontroversiella i modets historia. Kvinnors relation till korsetten har alltid varit komplicerad – ända sedan 1500-talet.

I Klok av korsetten har vi ställt besökares tankar från utställningen Korsettkriget i relation till röster från historiska kvinnor och kända kvinnor idag. Kvinnor som är och varit peppade på, kritiska till eller kluvna till korsetten.

I utställningen drog många besökare paralleller mellan nu och då och ställde frågan: vad är dagens motsvarighet till korsetten? För även om korsetten inte längre är en självklar del i varje kvinnas garderob så fortsätter kvinnors kroppar och kläder att diskuteras och problematiseras. Kan vi kanske med historiens hjälp bli klokare på varför vi klär oss som vi gör, vem som bestämmer hur vi ska se ut och vad det är vi uppnår genom att på olika sätt forma våra kroppar?