bild_ny

Närbild på öga som lyser upp av ett nyckelhålsformat ljus
4 maj

INFO

Lördag 4 maj 2024
13.00 - 14.30

11.00
Museet öppnar

13.00
Invigning med kort presentation av utställningen och kvinnorna i den

13.15-14.00
Charlie´s bakery sätter stämningen

Plats

Kvinnohistoriskt museum
Fri entré

Vernissage: I rikets hemliga tjÄnst!

Kom och fira öppnandet av vår nya utställning, lyssna på den musik som var absolut hetast i norra Europa under 1940-talet, testa surrogatkaffe och smaka på bakverk efter recept från ransoneringstiden.

Hotellstäderskor, hembiträden och sekreterare värvas till den svenska underrättelsetjänsten under andra världskriget. I hemlighet tjänstgör de som informanter, kurirer eller infiltratörer. Andra anställs vid postkontrollen, telefonkontrollen eller Försvarsstabens kryptoavdelning för att skriva maskin, dechiffrera, översätta och genomsöka brev och samtal efter misstänkta saker.

Utställningen I rikets hemliga tjänst berättar om en relativt okänd del av Sveriges 1900-talshistoria – historien om de kvinnor som befann sig längst ner i underrättelsevärldens maktpyramid. Deras arbete krävde att de tog stora risker och många fick betala ett mycket högre pris än de hade räknat med.

Under vernissagen kommer det Umeåbaserade jazzbandet Charlie's Bakery att sätta stämningen genom att spela låtar av jazzlegenden Django Reinhardt. Musiken är ett smakprov på vad som spelades på Stockholm mest fashionabla uteställen och nattklubbar under den tid som spionerna i vår nya utställning var verksamma. Kanske insamlades hemlig information till ljudet av dessa toner, någon sen kväll för 80 år sedan?

I utställningen ingår även ett spionmysterium, där barn från 9 år kan bekanta sig med de misstänkta personerna som bor på Mysteriegatan 7.

Utställningen är producerad av Armémuseum. Kvinnohistoriskt museum har producerat lokala tillägg i samarbete med Folkrörelsearkivet i Västerbotten.