Copyright/fotograf: Stina Nylén

24 nov: Nina Björk - drömmen om det röda

I sin nya bok Drömmen om det röda – Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek slår Nina Björk – en av våra främsta och mest stridbara samhällsdebattörer – följe med en verklig socialistisk ikon och portalfigur, Rosa Luxemburg. Utifrån dennas liv som politisk aktivist och människa resonerar Björk kring ideologi, feminism och kärlek, pengar och påverkan.

Polsk-tyska Luxemburg (1871–1919), var i hela sitt vuxna liv outtröttligt engagerad i den socialistiska kampen såväl i Tyskland, där hon spelade en viktig roll i landets socialdemokratiska parti, som inom den internationella socialiströrelsen. Nina Björk visar samtidigt på flera sidor hos Luxemburg: på samma gång den hårdföra revolutionären, den skickliga retorikern, den analytiska marxisten. Men Luxemburg kan också vara en ömsint kärleksfull privatperson och de politiska drömmarna varieras med fantasier om att någon gång få stanna upp, viljan att sätta (oväntat borgerligt) bo, bilda familj.


Tid: 18.00 - 19.00 torsdag 24 november 2016
Plats: Kvinnohistoriskt museum
I ett samarbete med Pilgatan och Umeå Centrum för Genusstudier.
Fri entré


Nina Björk är född 1967 i Offerdal i Jämtland, uppvuxen i Falkenberg, numera bosatt i Lund.Hon är författare, debattör, kulturskribent och litteraturvetare, debuterade 1996 med Under det rosa täcket, som blivit en milstolpe och feministisk klassiker. Hösten 2016 kom Drömmen om det röda. Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek.