KHM Nominerat till Årets museum 2019!

Kvinnohistoriskt museum i Umeå är ett av tre museer som var nominerade till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset som delades ut i Östersund i april. Övriga nominerade var Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen och Skissernas Museum i Lund.


- Vi har varit igång i lite mer än fyra år och redan nu blir vi nominerade till det här prestigefyllda priset inom museivärlden. Att ses som en inspiratör för hela museisverige, det är stort. Det känns lite som att bli nominerad till en Oscar, säger Maria Perstedt, chef för Kvinnohistoriskt museum.

Juryn kommer nu att besöka museerna för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter, och granska museernas förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet. Museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har också stor betydelse för bedömningarna.


Juryns motivering

Kvinnohistoriskt museum har etablerat sig som en offensiv och nyskapande arena för kunskapsförmedling och debatt. Genom att skapa trygga rum kan forskning om makt, historia och kön lyftas fram och tankar, idéer och metoder stimulera till aktivt deltagande kring ett immateriellt kulturarv. Diskussionen om inkludering och exkludering i ett demokratiskt samhälle bidrar till att understryka museets roll som stimulerande mötesplats.


Vinnaren av Årets museum 2019 tillkännagavs under Museernas Vårmöte i Östersund den 9 april. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delades ut av kulturminister Amanda Lind. Årets museum 2019 är Skisernas museum i Lund.