8 mars: Vernissage "Berättelser i en stad"

Välkommen till Kvinnohistoriskt museums 8-marsfirande akt 2.
Tisdag 8 mars 2016 inviger vi vår umeåutställning "Berättelser i en stad" med musik, poddispelning, porträttfotografering, punsch och umeåberättelser.


17.30  Alexandra Andersson, mer känd som @abcalexandra, bjuder in gäster till en streamad poddsändning om att växa upp som kvinna i Umeå idag. Här bjuds på berättelser och anekdoter som förhoppningsvis leder till tankar, tårar och skratt. 
18.00  Sofia Jannok läser 8-marsmanifestet, läs mer om manifestet här:

https://www.facebook.com/Feministisk-mobilisering-f%C3%B6r-j%C3%A4mlikhet-h%C3%A5llbarhet-och-nedrustning-416210578579258/?fref=ts Länk till annan webbplats.

18.05  Utställningen "Berättelser i en stad" invigs av Maria Perstedt, museichef
18.10  Jennie Forsberg från Kvinnohistoriskt museum introducerar utställningen
18.20  Anna Levander från Dolce och Lina Högström från Skator spelar och tolkar tre sånger från olika kvinnoföreningar i Umeå från 1910-talet till 1970-talet.

18.40 - 20  Anna Levander från Dolce är kvällens husDJ och spelar mästerlig musik med fantastiska kvinnor.

18.00 - 20  Ta ditt porträtt!

Sara Lindquist (Queering Sápmi) porträtterar dig, feminist/jämställdhetskämpe eller vad du föredrar att kalla dig och samtidigt kan du berätta vad som engagerar dig, får dig att vilja kämpa, gör dig förbannad, ja du fattar. Porträtten är en del av ett större arbete för att belysa samtida engagemang i Umeå. Fr.o.m. den 22 mars hämta ut ditt porträtt i Kvinnohistoriskt museums reception, ta bara med dig själv och ett usbminne.


Under kvällen bjuder vi även på en specialkomponerad punsch, signerad Karl-Martin Edin, bartender på DUÅ. Punchen vill inspireras av Internationella kvinnodagen.


Vi hoppas på att du vill spendera en fantastisk dag och kväll med oss!
Du är varmt välkommen!


Om Berättelser i en stad:
I utställningen Berättelser i en stad möter besökaren glimtar från Umeå 1860 fram till idag, ur arkiv, intervjuer och museets insamling På salongen. Berättelser om staden, där kvinnor organiserat sig i föreningar och samarbetat för att förändra samhället.
Det är berättelser där vi har hittat en röd tråd mellan skidåkning, kampen för allmän och lika rösträtt och den samiska kampen för demokratiska rättigheter. Vi har även hittat en tidig berättelse om vegetarianism där umeåbor redan 1914 önskade sig en vegetarisk restaurang.

Kvinnor har påverkat politik och samhällsdebatter genom att skapa alternativa maktarenor. Föreningar fortsatte vara viktiga även under 1970-talet, då kvinnor kämpade för att få arbete och ett politisk inflytande. Gemensamma teman är mod, engagemang, kamp och viljan att skapa ett bättre samhälle. Vi hoppas att Berättelser i en stad ska väcka nya minnen att spara för framtiden.