Marie Persson Njajta och Lena Bezawork Grönlund, fotograf: Marie Genet Grönlund

8 mars: Kvinnofrukost & Boksamtal

Med ambitionen att vi vill att varje dag ska vara 8 mars på Kvinnohistoriskt museum så vill vi ändå att just 8 mars ska vara en dag av inspiration, kunskap, pepp och nya perspektiv.


Det arrangeras massor av aktiviteter runt om i Umeå 8 mars 2017. Vi är med och arrangerar två saker: en kvinnofrukost tillsammans med Umeå sameförening Såhkie och ett författarsamtal med Lena Bezawork Grönlund om hennes nya bok Slag, tillsammans med Umeå stadsbibliotek.


9.00 - 10.30 Kvinnofrukost på Tráhppie

Bland annat följande föredrag:
Urfolkskvinnors kamp mot exploatering och kolonisation
av Marie Persson Njajta, grundare av Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby.
Plats: Tráhppie, Gammlia.

I samarbete med Umeå sameförening Såhkie.


18.30 - 19.30 Författarsamtal Lena Bezawork Grönlund

Möt Lena Bezawork Grönlund som samtalar med Anna Sahlén (Umeå stadsbibliotek) om debutromanen Slag.


Om Slag

Fikirte och hennes etiopiske far håller båda på med boxning, i den förenas de. Med boxningen som fond berättar de växelvis om mötet med Sverige på åttiotalet, om det Etiopien de lämnade och ständigt förhåller sig till, om de historiska sammanhang som format deras öden, om vänskap och kärlek, men också om rasismen de utsätts för. Och naturligtvis om boxningen.


Plats: Kvinnohistoriskt museum
Fri entré
I samarbete med Umeå stadsbibliotek


Lena Bezawork Grönlund är född 1975 i Addis Abeba i Etiopien och är uppvuxen utanför Umeå i Västerbotten. Hon jobbar som bibliotekarie i Huddinge och har bland annat arbetat med mångfaldsfrågor, särskilt med fokus på litteratur för barn med afrikanska rötter.