Foto: Sofia Runarsdotter, omslag: Natur & kultur

5 nov: Fanna Ndow Norrby

Torsdag 5 november välkomnar vi Fanna Ndow Norrby till Kvinnohistoriskt museum tillsammans med Umeå Stadsbibliotek för ett författarsamtal om den nyutkomna boken Svart kvinna, baserad på sociala medierkontot @SvartKvinna.

Våren 2014 startade Fanna Ndow Norrby kontot @SvartKvinna på sociala medier. Hon var trött på den sexism och rasism som svarta kvinnor i Sverige möter. Gensvaret blev massivt - på bara en dag fick kontot över 10 000 följare och inom ett par månader läste och diskuterade mer än 40 000 personer kontot. I boken Svart kvinna samlar Fanna Ndow Norrby den bredd av berättelser som ett stort antal svarta kvinnor i Sverige delat med sig av. Tillsammans med nyskrivna texter är boken en djupdykning i det som så oskyldigt kallas vardagsrasism, men som berör grundläggande frågor om existensberättigande och ojämlikhet.


Med texter av Amie Bramme Sey, Amira Diallo, Alle Eriksson, Yodit Girmay, Tatiana Håkanson, Judith Kiros, Valerie Kyeyune Backström, Tyson McVey, Marilyne Ntumba Mabambu, Bilan Osman, Adam Tensta och Salem Yohannes.


Redaktör för boken är Fanna Ndow Norrby (f 1990), som är frilansskribent och aktivist. Hon startade kontot @SvartKvinna och är utbildad i strategisk kommunikation och PR. Svart kvinna är hennes första bok.


Tid: 18.00 - 19.00, torsdag 5 november 2015

Plats: Kvinnohistoriskt museum

Arrangör: Umeå Stadsbibliotek och Kvinnohistoriskt museum

Fri entré