Del av Marianne Stokes "Ehret die Frauen" (Wikimedia Commons) och Anna Åfeldt, fotad av Maja Beskow (bilden ägs av Västerbottens museum)

16 nov: Kvinnohistoriskt museum 5 år!

Hurra! Nu firar vi att vi har arbetat med kvinnohistoria som grund i ett halvt decennium!

Hos oss kan du under dagen se en miniutställning med affischer från alla utställningar vi har gjort, men också lyssna till två kittlande historiska programpunkter: 


13-13.45 Här är dom - kvinnor i svensk medeltid!

Charlotte Cederbom är forskare på Helsingfors Universitet och delförfattare till nyutgivna boken Kvinnans plats i historien. Hon berättar om varför vi fortfarande 2019 diskuterar kvinnors plats i historien, som om bristen på kvinnlig representation beror på att kvinnor de senaste tusen åren egentligen inte har gjort någonting viktigt.
Med exempel från svensk medeltid visar Cederbom hur kvinnor systematiskt har valts bort och hur vi kan hitta dem, och varför det är avgörande att vi låter dem ta sin plats i historien.


14-14.45 Maja och Anna – en kärlekshistoria

Karin Holmgren, arkivarie på Folkrörelsearkivet i Västerbotten, berättar om en kärlekshistoria som varit gömd i över 100 år. Teckningslärarinnan Maja Beskow valde att hålla sin passionerade kärlekshistoria med en annan kvinna hemlig fram till sina sista år då hon anförtrodde sin kyrkoherde att ta hand om hennes dagböcker. Böckerna hamnade efter många år på Folkrörelsearkivet.


Välkomna att fira med oss!


Under dagen firar även VÄVEN 5 år, programmet för hela dagen hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Öppettider

Måndag stängt

Tisdag 10-17

Onsdag 10-17
Torsdag
10-19.30
F
redag 10-17
Lördag 10-16
Söndag
12-16


Öppettider helgdagar

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå


Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterKvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun