Pressbild Sofia Jannok: Live Nation, Pressbild Annika Norlin: Alexandra Andersson Ellis, Pressbild Annelie Bränström Öhman: Mattias Pettersson.

8 dec: BEHÄNDIG OCH REJÄL

Om kvinnor i norra Sverige. Ett samtal mellan Annika Norlin, Annelie Bränström Öhman och Sofia Jannok


Annika:
Att ha ont i magen, både för att man inte vågar köra skoter och för att man kör för långsamt när man ändå gör det.
Att ingå en pakt med alla tjejer i klassen inför ett skoldisko i högstadiet. Pakten var att vi allihop skulle få ha smink om vi ville den här kvällen. Ingen hade vågat ha det själv, det hade gjort att folk hade tänkt att hon var ytlig
Att det gick ett rykte om en tjej på gymnasiet och att hon gick till psykolog ibland, satt där och gnällde.
Att härda ut.

Där jag växte upp (Jämtland) skulle en kvinna inte vara sval och vacker som det ofta beskrivs, hon skulle vara rejäl, stark, mentalt stabil och utan pjoller. Det är något jag känner igen här i Västerbotten och i norra Sverige överlag, men knappt i några debatter när det handlar om könsroller. Jag blir fortfarande irriterad när man i feminismens namn bara visar upp starka kvinnor, för mig är det frihet att visa svaghet.
Feminism och könsroller specifikt i norra Sverige har jag nästan aldrig hört det pratas om och därför vill jag att vi tillsammans utforskar det ikväll.


I ett förutsättningslöst samtal diskuterar låtskrivaren/ journalisten Annika Norlin könsroller i norra Sverige och Sápmi med sångerskan/låtskrivaren Sofia Jannok (Umeå, uppvuxen i Gällivare) och litteraturprofessorn/kulturskribenten Annelie Bränström Öhman (Umeå, uppvuxen i Storuman). Vi har själva inga raka svar men hoppas att tillsammans med er i publiken utforska hur ramarna har sett ut för oss, och för våra farmödrar, mammor och döttrar.


Det här är vår julklapp till er, gräddan på moset, som avslutar ett fantastisk programår på Kvinnohistoriskt museum.

Varmt välkomna!


Tid: 18.00 - 19.00 Torsdag 8 december 2016

Plats: Kvinnohistoriskt museum

Fri entré