Ruralistas. Foto: Clara Bodén. Illustration och montage: Ronja Svenning Berge.

20 Okt: Ruralistas

av Clara Bodén och Cicely Irvine

Ruralistas är ett hörspel där fiktion, verklighet och associationer flätas samman. Lyssnaren tas med på en tankeresa genom ett samtida Sverige, en glesbygd och ett inland där frågor om modernitet och makten att skapa bilden av en plats väcks.

Clara Bodén står för idén och texten bakom verket och hon har tagit sin utgångspunkt i en passage i Madeleine Erikssons doktorsavhandling ”(Re)producing a periphery” som handlar om beskrivningen av den norrländska kvinnan som frånflytterskan och mannen som kvarstannaren och deras roller som verktyg i konstruktion av medelklassideal.

Ruralistas beskrivs av Clara Bodén som ett försök att lyssna noga;

Det handlar om en perifer stad och ett ruralt centrum, om att låta landsbygderna, småstäderna, Norrlands inland vara en yta för intellektualism, förändring, problematisering, nutid, aktion, framtid, tjejer. Om det som kan vara och det som är.


Tid: 18.00 - 19.00 torsdag 20 oktober 2016
18.00 Lyssning av ljudverket Ruralistas, som även har sänds på SR Drama 7 oktober.
18.30 Samtal mellan Clara Bodén och Cicely Irvine.
Plats: Kvinnohistoriskt museum

Fri entre.


Ruralistas görs av Cicely Irvine (ljud, musik, klipp), Clara Bodén (regi, manus, idé, klipp) och Ronja Svenning Berge (grafisk form, illustration). Camilla Blomqvist, Sveriges Radio är producent för ljudverket.


Clara Bodén är filmskapare och manusförfattare med ett flertal filmproduktioner i bagaget, bosatt på Rödön i Jämtland. Hon driver sedan 2011 produktionsbolaget Vapen och Dramatik AB och nominerades 2015 till en Guldbagge för bästa dokumentär med essäfilmen ”Lgh + Bil + Allt jag har och äger”.


Cicely Irvine är musiker och ljudkonstnär. Bland hennes senaste produktioner finns ”Natten” av Richard Dinter för K-special, ”Sommarnatt” av Jonas Sehlberg för SVT Drama och ”Maktbalans” för Radioteatern av Jesper Söderblom och Nemanja Stojanovic. Cicely har komponerat musiken till alla Claras filmer, men Ruralistas är det första verket för radio som duon samarbetar kring.