Press-
MEddelanden


 • Genus i centrum på Kvinnohistoriskt museum


  Den 12 september bjuder Kvinnohistoriskt museum tillsammans med Umeå Centrum för Genusstudier in till presentationer av rykande färsk forskning från Genusforskarskolans doktorander.
  Läs mer
 • Pressvisning av KOD – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum


  Lördag 25 maj öppnar utställningen KOD med konstverk av Kristina Müntzing på Kvinnohistoriskt museum. I utställningen undersöker Kristina Müntzing det hemliga språk Mee-Maw, som kvinnor i Lancachire använde i textilfabrikerna.
  Läs mer
 • Arbete hemma – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum


  Söndag 28 april öppnar utställningen Arbete hemma med konstverk av Petra Hultman på Kvinnohistoriskt museum. I utställningen undersöker Petra Hultman husmodersidealets framväxt under 1950-talet.
  Läs mer
 • Kvinnohistoriskt museum nominerat till Årets museum 2019


  Kvinnohistoriskt museum i Umeå är ett av tre museer som är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset som delas ut i Östersund i april. Övriga nominerade är Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen och Skissernas Museum i Lund.
  Läs mer
 • Kulturminister Amanda Lind i samtal med Kvinnohistoriskt museum i Umeå


  På onsdag 6 mars möts Sveriges kulturminister Amanda Lind och chefen för Kvinnohistoriskt museum, Maria Perstedt i ett samtal om kvinnohistoriens roll för museernas framtid.
  Läs mer
 • Veronica Palm om boken Systerskap på Kvinnohistoriskt museum


  På torsdag 20 september kommer den f.d. riksdagsledamoten Veronica Palm till Kvinnohistoriskt museum för att prata om kvinnors villkor i politiken utifrån sin bok Systerskap – en feministisk idébok.
  Läs mer
 • K.A.O.S. - ny utställning på Kvinnohistoriskt museum


  Lördag 16 juni öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen K.A.O.S. – Kvinnor, Aktivism och Organisering av Samhällen 1789-1914. En utställning där kvinnor är i centrum för olika händelser i Europa under tiden mellan franska revolutionen till första världskriget.
  Läs mer
 • Kvinnohistoriskt museum och Umeå centrum för genusstudier i pilotprojekt för stärkt samverkan


  Sedan november 2016 har Kvinnohistoriskt museum, Umeå Kommun och Umeå centrum för genusstudier, Umeå universitet fört en dialog om hur ett erfarenhets- och kunskapsutbyte kan utvecklas och fördjupas mellan de två verksamheterna. Nu är arbetet med att gemensamt skriva fram och förankra dokumentet ”Samverkan – förutsättningar, ramar och aktiviteter” klart!
  Läs mer
 • ​​​Västerbottnisk historia i ny miniutställning på Kvinnohistoriskt museum


  Nu öppnar en ny, återkommande miniutställning som vi har valt att kalla Kvinnohistoriskt museum <3 Folkrörelsearkivet! Tillsammans visar vi upp berättelser med kvinnor från Västerbotten.
  Läs mer
 • Om feministiskt fotograferande på Kvinnohistoriskt museum


  På torsdag 12 april kommer Ida Hein Olsson till Kvinnohistoriskt museum. Hein Olsson grundade gruppen Fotogäris på Facebook och vill inspirera publiken till ett feministiskt fotograferande.
  Läs mer
 • Om feministiskt fotograferande på Kvinnohistoriskt museum


  På torsdag 12 april kommer Ida Hein Olsson till Kvinnohistoriskt museum. Hein Olsson grundade gruppen Fotogäris på Facebook och vill inspirera publiken till ett feministiskt fotograferande.
  Läs mer
 • Upphovsmannen är en kvinna – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum


  11 november öppnar utställningen Upphovsmannen är en kvinna på Kvinnohistoriskt museum. En utställning om tre pressfotografer - Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad. Genom deras fotografier får vi ta del av presshistoria, kvinnohistoria och svensk samhällshistoria under 1900-talet.
  Läs mer
 • Genusjubel på Kvinnohistoriskt museum


  Under 2017 och 2018 kommer genusstudier vid Umeå Universitet att uppmärksammas genom olika evenemang under namnet genusjubel. Den 5 oktober firas genusjubel på Kvinnohistoriskt museum där fyra doktorander från Genusforskarskolan vid Umeå centrum för genusstudier ger publiken rykande färsk forskning!
  Läs mer
 • Ta plats och brösta sig - Julia Skott till Kvinnohistoriskt museum


  Julia Skott kommer torsdag 11 maj till Kvinnohistoriskt museum för att prata om bröst, kropp och att ta den plats en behöver, förtjänar och vill ha. Oavsett kropp, oavsett form, oavsett tillfälle.
  Läs mer
 • ​​Det nya flickrummet - samtal på Kvinnohistoriskt museum


  Ingen sammanfattning tillgänglig.
  Läs mer
 • Kultur- och demokratiministern besöker museer i Umeå


  Fredag den 10 mars kommer Alice Bah Kuhnke till Umeå och passar då på att besöka både Kvinnohistoriskt museum och Västerbottens museum.
  Läs mer
 • Kvinnohistoriskt museum visar fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin


  Ingen sammanfattning tillgänglig.
  Läs mer
 • Kvinnohistoriskt museum nominerade till årets pedagogiska pris 2016


  Kvinnohistoriskt museum har med det samskapade experimentet På salongen blivit nominerade till årets pedagogiska pris 2016 av FUISM (Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer).
  Läs mer
 • Utökade öppettider på Kvinnohistoriskt museum


  20% mer kvinnohistoria till umeåborna och Umeås besökare! Från 1 februari utökar Kvinnohistoriskt museum sina öppettider från 30,5 timme per vecka till hela 38,5 timmar.
  Läs mer
 • Kvinnojourens historia på Kvinnohistoriskt museum


  Den 25 november är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. På Kvinnohistoriskt museum kommer under lunchen två veteraner inom kvinnojoursarbetet, Agneta Lundström och Gunilla Nordenfors, berätta hur det gick till när Umeå kvinnojour startade 1979. De har tillsammans skrivit 3 böcker om kvinnojouren i Umeå. Omsorg till döds, Bryt tystnaden om sexualiserat våld mot kvinnor och barn och Tystnaden är bruten – ta ansvar. Titlarna på böckerna berättar något om hur Kvinnojourens idéer utvecklades under den tiden.
  Läs mer


prata med oss


Håll koll på oss och ta del av nyheter, diskussioner, aktiviteter m.m. via Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterInstagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterIoch och Twitterlänk till annan webbplats

Öppettider

Måndag stängt

Tisdag 10-17

Onsdag 10-17
Torsdag
10-19.30
F
redag 10-17
Lördag 10-16
Söndag
12-16


Öppettider helgdagar

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå


Kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterKvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun