Pressmeddelanden bild_ny

PressMEddelanden


  • Simona Ahrnstedt – miljonsäljande romanceförfattare kommer till Kvinnohistoriskt museum


    På torsdag 5 oktober besöker författaren Simona Ahrnstedt till Kvinnohistoriskt museum. Hon kommer prata om sin senaste bok Ett otänkbart öde men också om genren romance utifrån ett feministiskt perspektiv.
    Läs mer
  • Vernissage och pressinbjudan: Kockor – unga kvinnor i Norrlands skogar


    11 mars öppnar utställningen Kockor – unga kvinnor i Norrlands skogar på Kvinnohistoriskt museum. Utställningen är en konstnärlig visualisering och en tolkning av boken Kockor – skogsbrukets glömda hjältar.
    Läs mer
  • #metoo – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum


    15 oktober öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen #metoo. Samma dag är det 5 år sedan #metoo-uppropen startades och spreds över världen. I utställningen är aktörerna i centrum - de som agerade, reagerade, förändrade arbetsplatser och samlade uppropen. De som påverkade politiken och gick ut på gator och torg. Det här är en utställning om den rörelsen, men också om framtiden!
    Läs mer
  • Briljera – The musical! En humoristisk föreställning på Kvinnohistoriskt Museum.


    19 maj bjuder Caroline Donath på en humoristisk och historisk resa under 300 år, där varje epok har en alldeles egen kvinna att inspireras av.
    Läs mer
  • Korsettkriget – hur ett litet plagg blev en stor politisk fråga


    31 maj öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet, om hur korsetten hamnade i centrum för en het politisk debatt i Sverige vid sekelskiftet 1900. Debatten handlade om kvinnlighetens former och gränser. Om makt, moral, klass och hälsa. Om modeslaveri och kvinnokamp.
    Läs mer
  • Kvinnohistoriskt museum öppnar 17 maj med utställningen Haenyeo – havets kvinnor


    På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Kvinnorna existerar i symbios med havet, vågorna och stormarna. Den över tusen år gamla traditionen bygger på en stark gemenskap och ett hållbart fiske. I utställningen Haenyeo - havets kvinnor får vi möta några av kvinnorna genom porträtt, unika föremål och film.
    Läs mer
  • Korsettkriget – hur ett litet plagg blev en stor politisk fråga


    Den 14 november öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet, om hur korsetten hamnade i centrum för en het politisk debatt i Sverige vid sekelskiftet 1900. Debatten handlade om kvinnlighetens former och gränser. Om makt, moral, klass och hälsa. Om modeslaveri och kvinnokamp.
    Läs mer
  • Rösträttsutställning på Kvinnohistoriskt museum


    Den 24 maj 1919 tog Sveriges riksdag ett första beslut om allmän och lika rösträtt för kvinnor. Det andra beslutet togs 1921. För att uppmärksamma hundraårsjubileet öppnar nu utställningen Rösträtt för kvinnor, med illustration och text av Sara Teleman, på Kvinnohistoriskt museum. Välkomna på pressvisning fredag 6 mars kl.10!
    Läs mer
  • 100% kamp – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum


    Lördag 9 november öppnar utställningen 100% kamp – Sveriges historia på Kvinnohistoriskt museum, en vandringsutställning producerad av projektet Heterogena kulturarv. Det är en utställning som handlar om att samhället går att förändra genom rättighetskamper. Den berättar om människor som har kämpat för sina och andras rättigheter. För rätten att leva, bo och älska på lika villkor.
    Läs mer
  • Maskulinitet & idrott – panelsamtal med Ida Östensson på Kvinnohistoriskt museum


    Välkommen till ett panelsamtal om manlighet inom fritid- och idrottsvärlden. Att jobba med en positiv manlighet gynnar alla, inte enbart män. Hur behöver idrotten jobba så att alla får plats och kan vara sig själva?
    Läs mer
  • Pressvisning av Schyssta killar – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum


    Lördag 5 oktober öppnar utställningen Schyssta killar – vad är en schysst kille egentligen?
    Läs mer
  • Genus i centrum på Kvinnohistoriskt museum


    Den 12 september bjuder Kvinnohistoriskt museum tillsammans med Umeå Centrum för Genusstudier in till presentationer av rykande färsk forskning från Genusforskarskolans doktorander.
    Läs mer
  • Pressvisning av KOD – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum


    Lördag 25 maj öppnar utställningen KOD med konstverk av Kristina Müntzing på Kvinnohistoriskt museum. I utställningen undersöker Kristina Müntzing det hemliga språk Mee-Maw, som kvinnor i Lancachire använde i textilfabrikerna.
    Läs mer
  • Arbete hemma – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum


    Söndag 28 april öppnar utställningen Arbete hemma med konstverk av Petra Hultman på Kvinnohistoriskt museum. I utställningen undersöker Petra Hultman husmodersidealets framväxt under 1950-talet.
    Läs mer
  • Kvinnohistoriskt museum nominerat till Årets museum 2019


    Kvinnohistoriskt museum i Umeå är ett av tre museer som är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset som delas ut i Östersund i april. Övriga nominerade är Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen och Skissernas Museum i Lund.
    Läs mer
  • Kulturminister Amanda Lind i samtal med Kvinnohistoriskt museum i Umeå


    På onsdag 6 mars möts Sveriges kulturminister Amanda Lind och chefen för Kvinnohistoriskt museum, Maria Perstedt i ett samtal om kvinnohistoriens roll för museernas framtid.
    Läs mer
  • Veronica Palm om boken Systerskap på Kvinnohistoriskt museum


    På torsdag 20 september kommer den f.d. riksdagsledamoten Veronica Palm till Kvinnohistoriskt museum för att prata om kvinnors villkor i politiken utifrån sin bok Systerskap – en feministisk idébok.
    Läs mer
  • K.A.O.S. - ny utställning på Kvinnohistoriskt museum


    Lördag 16 juni öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen K.A.O.S. – Kvinnor, Aktivism och Organisering av Samhällen 1789-1914. En utställning där kvinnor är i centrum för olika händelser i Europa under tiden mellan franska revolutionen till första världskriget.
    Läs mer
  • Kvinnohistoriskt museum och Umeå centrum för genusstudier i pilotprojekt för stärkt samverkan


    Sedan november 2016 har Kvinnohistoriskt museum, Umeå Kommun och Umeå centrum för genusstudier, Umeå universitet fört en dialog om hur ett erfarenhets- och kunskapsutbyte kan utvecklas och fördjupas mellan de två verksamheterna. Nu är arbetet med att gemensamt skriva fram och förankra dokumentet ”Samverkan – förutsättningar, ramar och aktiviteter” klart!
    Läs mer
  • ​​​Västerbottnisk historia i ny miniutställning på Kvinnohistoriskt museum


    Nu öppnar en ny, återkommande miniutställning som vi har valt att kalla Kvinnohistoriskt museum <3 Folkrörelsearkivet! Tillsammans visar vi upp berättelser med kvinnor från Västerbotten.
    Läs mer