Till innehållet

Upphovsmannen
är en kvinna

Alma Haag   ellen dahlberg   Ragnhild Haarstad

11 november 2017 - 13 maj 2018

Pressbilder
Kontakta maria.hedberg@umea.se

Guidade visningar:
Lördagar & söndagar
13.00 svenska
14.00 engelska

Pressfotografer i demokratibygget
Visning med musichef och sakkunnig
Tisdagar kl. 12.15
12 dec, 16 jan, 13 feb, 13 mar, 17 apr och 8 maj

Upphovsmannen är en kvinna är en utställning om tre pressfotografer - Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad. Genom deras fotografier får vi ta del av presshistoria, kvinnohistoria och svensk samhällshistoria under 1900-talet.

Fotograf var ett kvinnoyrke under 1800-talet. I Sverige fanns mer än 400 fotoateljéer registrerade av kvinnor och Västerbotten låg i topp tillsammans med Gotland i antal. När fotografiet i början av 1900-talet tog plats i den tryckta pressen förändrades yrket. Antalet kvinnor som fotograferade minskade och det nya yrket pressfotograf skrevs in i historien som ett yrke för män.

En gammal resväska med fotografier och tidningsurklipp kom under arbetet med utställningen att hjälpa till att förändra bilden av pressfotografen i början på 1900-talet. I den fanns material från Alma Haag, en av Sveriges första pressfotografer. Haags berättelse blev startpunkt för både utställningen och berättelsen om pressfotografin ur ett kvinnohistoriskt perspektiv. Haags yrkesliv tillsammans med Ellen Dahlbergs och Ragnhild Haarstads spänner över nästan hundra år av pressfotografi. Om historien hade skrivits annorlunda, hur hade vi tänkt om yrket idag?

Upphovsmannen är en kvinna är producerad av Arianna Bommarco och Bettina Pehrsson för Marabouparken. Bommarco har tillsammans med Kvinnohistoriskt museum valt ut föremål som visas i Umeå. Utställningen lyfter frågor om makt, kön och klass kopplat till yrkesliv och historia.

 

"Om historien hade skrivits annorlunda hur hade vi tänkt om yrket idag?"

prata med oss

Öppettider

Måndag 11-17
Tisdag 11-17

Onsdag 11-17

Torsdag 11-17

Fredag 11-17
Lördag 11-16
Söndag stängt


Öppettider helgdagar

Besök

Kvinnohistoriskt museum
Väven, Storgatan 46a,

901 78 Umeå

 Kvinnohistoriskt
museum
är en del av
Umeå kommun


Umeå kommuns logo