Fotograf: Kjell Johansson

11 nov: Vernissage

Upphovsmannen är en kvinna är en utställning om tre pressfotografer - Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad. Genom deras fotografier får vi ta del av presshistoria, kvinnohistoria och svensk samhällshistoria under 1900-talet.


UPPHOVSMANNEN ÄR EN KVINNA
Alma Haag   Ellen Dahlberg   Ragnhild Haarstad
11 november 2017 – 13 maj 2018VERNISSAGE
Välkommen på vernissage lördag 11 november 2017 klockan 13.
Maria Perstedt, museichef hälsar välkommen. Åsa Adolfsson, utställningsproducent presenterar utställningen. Arianna Bommarco, curator berättar om arbetet och leder ett samtal med pressfotografen Ragnhild Haarstad om yrket nu och då.
Vernissagen avslutas med att Amanda Lindberg spelar några låtar. Amanda Lindberg är en av Umeås nya, spännande musiker som älskar reverb och snart släpper sitt debutalbum.
Under vernissagen bjuder vi på något läskande!OM UTSTÄLLNINGEN
Fotograf var ett kvinnoyrke under 1800-talet. Men när fotografiet i början av 1900-talet tog plats i den tryckta pressen förändrades yrket. Antalet kvinnor som fotograferade minskade och det nya yrket pressfotograf skrevs in i historien som ett yrke för män.


En gammal resväska med fotografier och tidningsurklipp kom under arbetet med utställningen att hjälpa till att förändra bilden av pressfotografen i början på 1900-talet. I den fanns material från Alma Haag, en av Sveriges första pressfotografer. Haags berättelse blev startpunkt för både utställningen och berättelsen om pressfotografin ur ett kvinnohistoriskt perspektiv. Alma Haags yrkesliv tillsammans med Ellen Dahlbergs och Ragnhild Haarstads spänner över nästan hundra år av pressfotografi. Om historien hade skrivits annorlunda, hur hade vi tänkt om yrket idag?


Upphovsmannen är en kvinna är producerad av Arianna Bommarco och Bettina Pehrsson för Marabouparken.

Läs mer om utställningen här