Foto: Emma Svensson

10 nov: Alla är genus-fotografer

Tomas Gunnarsson även känd som Genusfotografen, bloggar och föreläser om genustänk i bilder och normkritisk bildanalys.

Tomas Gunnarsson är en utbildad genusvetare, journalist och fotograf som sedan 2011 driver bloggen Genusfotografen. Hen har blivit utsedd till en av bloggarna som förändrade Sverige 2013 av Dagens Nyheter, och blev 2014 nominerad till Årets Opinionsbildare i VeckoRevyn Blogwards, Sverige största bloggpris. Samma år delade Tomas själv ut priset Årets sexist 2013 till klädföretaget American Apparel.


Utifrån exempel ur media, reklam och konst berättar hen om hur bilder kan cementera snäva könsroller och konservera föråldrade maktstrukturer - eller förändra, spränga gränser och skapa större handlingsutrymme för både kvinnor och män, flickor och pojkar, och de som identifierar sig
som varken eller.


Tomas kommer även att visa bildexempel ur konsthistorien, prata om kvinnors representation både framför och bakom kameran/staffliet och om den högst mänskliga processen som avgör vilkas perspektiv och historier som stämplas som centrala och viktiga.Tid: 18.00 - 19.00, tisdag 10 november 2015 (Extraöppet!!)

Plats: Kvinnohistoriskt museum

Samarr: Länsstyrelsen Västerbotten


Med denna föreläsning säger vi hejdå till vår utställning About: the Blank Pages Öppnas i nytt fönster., som har sista visningsdag 15 november.