#påsalongen (2015)

På salongen

#påsalongen

Pressbilder

Kontakta
maria.hedberg@umea.se

Program

5 december 13.00 Vernissage

Våra samskapare:

5 DECEMBER 2015 – 21 FEBRUARI 2016

PÅ salongen

ett samskapat experiment med umeås historia

Tillsammans ska vi undersöka, utöka och utmana Umeås historieskrivning. Här och nu startar Kvinnohistoriskt museum och några av bygdens frisörer ett unikt samarbete, ett samskapat experiment. Tillsammans söker vi nya berättelser om det förflutna att bygga en inkluderande framtid med.

”Jag vill hänga där guzzarna hänger, det är bara det
Och på salongen har en kvinna alltid vart ifred”

Cleo

Salongen är en plats för talade ord. Och den som frågar, lyssnar och minns blir en väktare av ett kulturarv, där kvinnors berättade historia kan bemötas med respekt och empati.

Det är detaljerade och komplexa historier. Det är berättelserna om flickorna som växte upp i våra kvarter. Om mödrarna, systrarna och döttrarna. Om dem som kom hit eller gick härifrån. Om dem vi känner. Om dem vi vill lära känna.

”I alla världens städer är salongen vår oas
Här faller burkan ner till marken och vi snackar skit
Jag möter mina syrror, här är alla varandra lik”

Kristin Amparo

I vårt gemensamma experiment ska vi undersöka om vi kan utöka utrymmet, om salongens tillåtande plats kan multipliceras hela vägen in i historieböckerna.

Folkrörelsearkivet - vårt gemensamma minne

I samarbete med Folkrörelsearkivet i Västerbotten visar vi samtidigt på museet några olika exempel på material som lämnats in av privatpersoner, föreningar och folkrörelser i Västerbottens län. Materialet berättar om människors privata och professionella liv och hur de flätas samman. Här går bland annat att se viljan att hjälpa varandra till att få det bättre, önskan om semester och feministisk organisation.

Vem är hon? Vem var hon?

Under december testar vi oss fram till hur experimentet kan gå till. I januari och februari vill vi bjuda in dig att utöka salongens tillåtande plats med oss. Vi vill bjuda in dig att dela med dig av din bästa – eller värsta eller mest oväntade – berättelse om kvinnor i Umeå! Resultatet delar vi i vår nästa utställning, som handlar just om Umeås historia och som öppnar 8 mars 2016.